Under många år har simracing vunnit mark som en egen disciplin och blivit en integrerad del av de stora namnen inom motorsport. Numera använder många förare och team simulerade racinguppställningar i träningssyfte. Denna praxis är vanlig i andra sporter, så jag förstår inte varför sim-racing skulle vara ett undantag.
Tävlingssimulering innebär ofta konfigurering av toppmodern kringutrustning. Aktörer som t.ex. Fanatec och Simucube satsar på den realism och inlevelse som deras kringutrustning för simracing ger, och det är det som gör skillnaden för racerförare och proffs inom simracing.
Men utrustning och kringutrustning är bara en del av simracing-ekvationen, och den simu du kör på är lika viktig. Racingförare tränar inte på Need For Speed innan de tävlar, de tränar på en simulator värd namnet, som perfekt återger racingbilarnas beteende.
Naturligtvis har inte alla förare samma behov. Vissa vill bara ha kul och fördriva tiden, medan andra är ute efter att erövra pallplatser och varvtider. Vi har också förare som bara vill förbättra sig och träna innan de tävlar på riktigt.
I det följande kommer jag att introducera dig till de olika simuleringar av bilracing som finns på marknaden. Jag ska gå igenom några titlar efter simu-typ och berätta för dig vem de passar bäst för.
De bästa spelen i en överblick
De olika typerna av racingsimulering
Innan vi går in på detaljerna är det viktigt att ta en titt på några av de element som kännetecknar sim-racing, nämligen typerna av simulering. Det finns för närvarande 3 huvudkategorier av motorsportsimuleringar. Det finns racingspel i arkadstil, titlar som är ett mellanting mellan arkad och simulering (semi-arkadspel) och rena simuleringar.
Dessa tre huvudkategorier finns av den enkla anledningen att inte alla sim-racers och löpare är likadana, och därför har specifika behov. Som jag sa tidigare, vissa förare är bara ute efter lite kul, för att koppla av med sim-racing, medan andra vill krossa tiderna så realistiskt som möjligt.
Som ett resultat har vi ett antal olika kategorier av racingsimulering, som alla syftar till att tillfredsställa förarnas behov. Jag kommer att berätta mer om varje kategori nedan, med några exempel.
Titlar i arkadstil
I denna kategori har vi titlar som är för alla, tillgängliga för allmänheten, oavsett om det gäller konsoler eller PC. Syftet med dessa titlar är att underhålla dig, att ge dig en dos av kul medan du spelar, utan att vara superrealistiska. OK, du har en viss grad av realism, men den är i allmänhet ganska låg, precis tillräckligt för att känna hastigheten, guppen och så vidare.
Dessa titlar inkluderar licenser som t.ex. Need For Speed, Forza Horizon, Grid, Burnoutetc. I dessa titlar har du vanligtvis racingbilar, Super Cars och Hyper Cars som kan uppgraderas med kit, tuning etc. för att utveckla fler hästkrafter, bättre grepp och så vidare. Titlar som Forza Horizon lägger till ett tuninglager för fordon för att anpassa dem till banor/spår.
Som jag sa tidigare riktar sig dessa titlar till den genomsnittliga spelaren som bara vill ha kul i en bil och tävla i öppet läge eller på en bana. När det gäller realism är det inte särskilt avancerat: för de flesta av dessa spel är skadehantering obefintlig, och inställningarna är främst till för att förbättra vissa bilars statistik.
Dessa titlar är utformade för att spelas med en handkontroll, men att ha en sim-racinguppsättning ger ändå en egen dos av realism, särskilt på konsoler. Om du är ett fan av sim-racing bör den här kategorin av spel/titlar inte intressera dig alls. I värsta fall kan ni tillbringa lite tid där bara för att döda tid, varva ner eller ha kul tillsammans. Ärligt talat började vi alla med titlar som NFS, och för många var det nyckeln till de simuleringskategorier som följde.
Semi-arcade titlar
Här börjar vi komma till pudelns kärna med semi-arcade-titlarna. För att förstå den här typen av simulering är det viktigt att komma ihåg att spel i den här kategorin är ett mellanting mellan arkadspel och simuleringsspel. Målet är att ge föraren (simracern) en mycket mer uppslukande upplevelse tack vare racerbilar, inställningar, bättre fysik för banor, kretsar och bilar, skadehantering, däckhantering och ibland bränslehantering, utan att göra spelet för svårt för nybörjare att ta till sig.
I dessa titlar kan bilarna styras med en joystick, men det rekommenderas starkt att ha en sim-racing-installation med bas + ratt och pedaler för att kunna njuta fullt ut av spelen och deras realism. Licenser som t.ex. F1, Gran Turismo, Forza Motorsport eller Projekt Bilar. Alla dessa spel är inte riktiga simuleringar, men de kommer väldigt nära, särskilt om du har en racingsimulator med högpresterande kringutrustning.
Precis som med många andra videospel finns semi-arcade-titlar på en mängd olika plattformar. Vissa är exklusiva för Sony-konsoler, andra för Microsoft, och vi har även plattformsoberoende titlar.
Formel 1-sagan (från valfritt år)

Som namnet antyder handlar denna titel uteslutande om formelbilar, motorsportens höjdpunkt. Titeln är utvecklad av EA och finns tillgänglig på i stort sett alla plattformar: Xbox, Playstation och PC.
Detta spel kommer ut varje år med en ny version av F1-säsongen. I grund och botten är Formula One inte ett simuleringsspel utan en semi-arkad, eftersom körningen här verkligen är realistisk, men tillräckligt enkel för att alla ska kunna spela utan alltför många problem. Detta spel stöder både simulerade racinguppställningar och styrenheter.
Det finns också en hög grad av realism, med kvalificeringssessioner, träningskörningar, GP och all övrig F1-action. Såvitt jag vet är Formula One en utmärkt sim-racingtitel för fans av sporten.
Forza Motorsport-sagan

Forza Motorsport är också en sim-arkadtitel som kommer direkt från Microsofts studior. Den här gången är titeln endast kompatibel med Xbox och PC.
Forza Motorsport är alltså semi-arcade-varianten av Forza Horizon. Tekniskt sett bygger de två titlarna på samma grund (grafikmotor, etc.), men i Motorsport har vi skadehantering, mycket avancerad grafik, hundratals bilar, legendariska banor, etc.
Forza Motorsport kanske inte är en renodlad simuleringstitel, men det är fortfarande en av de bästa simuleringsracingtitlarna i världen. Den är lätt att komma igång med och kompatibel med styrenheter och inställningar för simracing. Förresten.., Fanatec har officiellt licensierade rattar för Forza Motorsport. För mig är det fortfarande en utmärkt titel för amatör- eller halvproffssimracing.
Gran Turismo-sagan

Gran Turismo mer eller mindre lanserade simracing på den första Playstation med samma namn, och fortsätter att få oss att drömma mer än 25 år efter att den släpptes på Sonys konsol. Som du säkert kan gissa är denna titel exklusiv för Playstation, eftersom den japanska spelkonsoltillverkaren inte gillar att blanda sig med andra, även om detta har börjat förändras under en tid nu på PC.
Precis som Forza Motorsport är Gran Turismo inte alls en racingsimulering, utan en semi-arkadtitel. Målet här är att tilltala alla genom att erbjuda ett spel som är tillgängligt och framför allt kontrollerbart av ett brett spektrum av förare, oavsett om de använder en sim-racing-installation eller en joystick.
Trots detta har Sonys titel fortfarande skadehantering, vacker grafik, karriärhantering och mycket mer. Det är ganska omfattande, precis som titlarna i detta sim-racingsegment, och de ser i stort sett likadana ut om du frågar mig.
Precis som med Forza har Fanatec släppt ett paket som är speciellt utformat för Gran Turismo-fans, i samarbete med Sony: GT DD Pro GT DD Pro. Du får en Gran Turismo-specifik ratt, en 5 eller 8 nm CSL DD-bas och en pedalsats, allt för 700/850 euro. För att vara ärlig är ratten mycket enkel och plastig, långt ifrån Fanatecs standarder i denna prisklass. Basen är dock den bästa i segmentet, och du kan förlåta den för det.
Sagan om Project Cars

Denna titel, eller snarare denna saga, kommer mycket nära ren simulering. Hittills har endast 3 titlar släppts på konsoler och PC, och det ryktas att en fjärde är under utveckling. För mig är Project Cars det spel som kommer närmast simulering, med skador, bränsle- och däckhantering, depåstopp som måste tas med i beräkningen, dag- och nattcykeln, vädret som förändras mitt under ett lopp, bromstemperaturer som måste övervakas noga för att undvika Brake Fade, och så vidare. Det är fortfarande en komplett titel för simracingproffs, utan att gå in på ren simulering.
Project Cars möjliggör dessutom fullständig inställning av fordonet, från däcktryck och fjädringskomponenter till motormappning. Det är ett paradis för racerbilsentusiaster, och en titel som jag varmt rekommenderar till simracers.
Titlar på simuleringar
Nu är det dags för de riktiga simracing-krigarna, de rena och enkla simuleringstitlarna. För de andra kategorierna såg vi att det fanns multiplattformstitlar. Här är praktiskt taget allt på PC. Varför är det så? Ja, av den enkla anledningen att de flesta av de bästa kringutrustningarna för sim-racing som kan ge dig ultrarealistiska känslor bara fungerar på PC. Och det är därför.
iRacing

iRacing anses av många racerförare vara det bästa spelet för simulerad racing, och många riktiga racerförare håller med. iRacing är inte som alla andra titlar där du bara köper det och sedan är det klart. Konceptet för detta spel är annorlunda: du betalar en prenumerationsavgift och du får innehåll som du kan få genom mikrotransaktioner.
Ärligt talat är det ett dyrt förslag, eftersom du måste betala fullt pris för att få ut det mesta av den här titeln. Men när du väl har kommit över den stora kostnaden är iRacing ett verkligt riktmärke inom simracing, och för praktiskt taget alla.
På den här titeln har du en mängd mycket avancerade inställningar, ibland till och med för avancerade, du har massor av bilar i alla kategorier, officiella licenser för Le Mans 24-timmars, IndyCar och Nascar, och så vidare. Det är verkligen en komplett sim-racingtitel för proffsförare, och framför allt en av de mest populära i världen. Du måste dock ha en viss nivå av körförmåga för att kunna njuta av det, annars kommer du att befinna dig längst bak i klungan under ett bra tag.
Assetto Corsa

Assetto Corsa anses av många vara simuleringstiteln för konsoler och PC. Det här spelet är cirka 10 år gammalt (släpptes 2014) och har åldrats ganska dåligt på konsoler, men inte alls på PC. Precis som med Skyrim och The Witcher 3 är Assetto Corsas styrka dess otroliga gemenskap.
När det gäller grafiken håller PC-versionen fortfarande måttet tack vare mods, men detsamma kan inte sägas om konsolversionen. Körupplevelsen är mycket realistisk och ger dig intrycket av att sitta i en riktig racerbil, särskilt om din simracinginstallation är av god kvalitet.
När det gäller inställningar finns det många att välja mellan. Du kan justera praktiskt taget allt efter dina önskemål, och på alla bilar. Det är i nivå mediRacing när det gäller fordonsanpassning, i alla avseenden.
Assetto Corsa berör allt när det gäller motorsport, med ett brett utbud av bilar och banor, den ena lika legendarisk som den andra. Med tanke på att spelet snart firar 10-årsjubileum finns det dessutom tillgängligt till mycket låga priser.
Assetto Corsa Competizione

Assetto Corsa Competizione är samma recept som grundspelet Assetto Corsa, men för GT3- och GT4-tävlingar. Om du är ett fan av motorsport och de inställningar som hör till, rekommenderar jag Assetto Corsa Competizione.
På den här titeln är allt officiellt licensierat: förare, team, banor, bilar, sponsorer, absolut allt. Och det är samma sak med känslan och förnimmelserna: allt är ultrarealistiskt, in i minsta detalj. Aspirerande förare kommer säkert att hitta något som de gillar med Assetto Corsa Competizione. Den enda nackdelen är plattformen som den är tillgänglig på. För närvarande är detta spel endast tillgängligt på PC, och jag tycker att det är bra, eftersom den här typen av titel är 100% användbar endast på datorer med mycket premium sim-racing kringutrustning. Men en konsolversion är för närvarande under utveckling och bör släppas en dag.
Vilken ska jag välja?
Att välja en sim-racingtitel är som att välja hårdvara och kringutrustning: du måste välja det som passar dig bäst. Det är sant att jag tillbringar mycket tid med rena simuleringar som Assetto Corsa och iRacing, men jag gillar också att koppla av med ett Forza då och då. Ditt val ska inte på något sätt påverkas av mina preferenser, för i slutändan är det du som kommer att köra racerbilarna på de legendariska banorna.
Vad jag kan råda dig att göra är att välja en titel baserat på din installation. Om du har en tyst typ av konfiguration, till exempel en Logitech G29 eller G923skulle det bästa valet vara en semi-arkadtitel om du är ett fan av sim-racing, av den enkla anledningen att dessa kringutrustning inte ger dig mycket i vägen för sensationer.
Å andra sidan, om du har en setup med ett Load Cell-pedalbord och Direct Drive-bas, och du är ett fan av sim-racing, är det bästa du kan göra att välja en ren simuleringstitel. Men i vilket fall som helst måste du välja en titel som du gillar, en där du kommer att ha det roligast.
0 kommentarer