Välj en sida

Fanatec svänghjul: Den ultimata guiden för att välja rätt svänghjul

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Fanatec är idag en av de mest populära tillverkarna av tillbehör till TV-spel. Med ett varierat utbud av produkter är de som är inriktade på SimRacing-världen för närvarande de mest kända eftersom de är synonyma med kvalitet. Fanatec har till och med tagit realismen till det yttersta, särskilt tack vare sina många partnerskap med stora varumärken inom fordonssektorn.

Idag erbjuder vi dig en komplett guide till Fanatecs rattar, så att du kan upptäcka varumärkets flaggskeppsprodukter och ta reda på hur du väljer den modell som passar dig bäst. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om marknadsledaren inom simracingprodukter,

 

De olika Fanatec-serierna

Vi kan dela in Fanatecs märkesprodukter i tre olika kategorier: CSL-serien, ClubSport-serien och Podium-serien.

CSL-serien representerar varumärkets instegsalternativ, men det är värt att notera att denna samling produkter utgör ett betydande framsteg jämfört med instegserbjudandena från konkurrenter som Logitech och Thrustmaster. ClubSport-serien består av deras mellanklassutrustning, som är en betydande och användbar uppgradering av CSL-serien i alla avseenden, och slutligen finns Podium-serien, som består av Fanatecs toppklassutrustning.

CSL-serien

CSL-serien är ett fantastiskt val för nybörjare eftersom den inte gör avkall på mycket när det gäller funktionalitet. Naturligtvis är det oundvikligt att göra nedskärningar, till exempel när det gäller återkopplingskraftens styrka och vissa materialval. Det betyder dock inte att produkterna i CSL-serien är billiga. Varumärket har fokuserat påbalansen mellan prestanda och minskade kostnader, utan att offra de väsentliga element som bidrar till Fanatecs realismfaktor.

CSL-baser

Här är två CSL-backar från Fanatec, instegsmodeller som inte snålar på kvaliteten.

Fanatec CSL Elite Hjulbas V1.1

Den CSL Elite hjulbas V1.1 är Fanatecs mest prisvärda hjulbas.

Den distribueras under officiell Sony-licens och är kompatibel med PlayStation 4 och 5, Xbox och PC. Det är ett naturligt val för titlar som Assetto Corsa, Gran Turismo Sport och Project Cars 2.

Basen kan fästas på en mängd olika rattar från tillverkaren. Den har ett rotationsområde på 1080°, en servomotor kombinerad med en rem för snabb återgång, möjlighet att byta ratt i farten tack vare QuickRelease-systemet och ett analogt stöd för handbromsen.

Om du vill fästa basen på ett bord medföljer klämmor så att du kan utföra en snabbare och säkrare installation.

 

Fördelar

 • Detta är en av tillverkarens mest populära modeller.
 • Den innehåller DirectSensor- och ClubSport-teknik.

Nackdelar

 • Den är inte kompatibel med vissa rattar i den övre kategorin.

⚠️ Denna modell tillverkas inte längre

Fanatec CSL DD-bas

La Fanatec CSL DD är en verklig revolution på simracingmarknaden, som ger dig tillgång till magin med direktdrivning i en grundläggande instegsmodell.

Den levererar 8 Nm maximalt vridmoment (5 Nm med standard 90 W strömförsörjning), vilket gör att den kan leverera konsekvent, linjär prestanda.

Denna modell innehåller också den första industrimotorn som har en motoraxel i kolfiberkomposit, en högupplöst beröringsfri hallpositionssensor och en snabbkoppling helt i aluminium av fordonskvalitet. Styrområdet för CSL DD är därför oändligt.

Basen är utrustad med QuickRelease-systemet och är naturligtvis kompatibel med hela Fanatecs ekosystem.

Det fungerar på både PC och Xbox, och har till och med en knapp som låter dig välja vilken plattform du vill spela på.

Med Fanatec CSL DD erbjuder tillverkaren det allra bästa inom avancerad teknik till ett verkligt rimligt pris.

Fördelar

 • Direktdrift till ett pris av en enda rem
 • Induktionsmotorn och avsaknaden av fläkt garanterar hög tillförlitlighet.

Nackdelar

 • Den har en yta av plast.
 • Den är inte kompatibel med PlayStation.

CSL skyttelbussar

Här presenterar vi vårt urval av de bästa pendelspetsarna från Fanatecs CSL-sortiment .

Fanatec CSL Elite McLaren GT3 V2
FANATEC csl elite mclaren GT3 V2 recension

Denna ratt är en kopia i full storlek av McLaren 650S GT3-ratten och är officiellt licensierad av McLaren. För att läsa vår fullständiga recension av denna ratt, klicka här.

Ratten har en diameter på 30 cm, handtag i formgjutet gummi och två analoga paddlar i aluminium.

Denna modell har också en OLED-skärm, en LED-indikator för Xbox-läge och QuickRelease-systemet.

Den är officiellt licensierad för Xbox One och Xbox Series X|S, men är även kompatibel med Windows, PlayStation 4 och PlayStation 5 (beroende på vilken bas som används).

Fördelar

 • Mycket bra valuta för pengarna
 • Finish och design av högsta kvalitet.

Nackdelar

 • Snabbkoppling i plast
Fanatec CSL Elite Racing Wheel F1

Den marknadsförs under en officiell F1-licens och är en begränsad utgåva med professionella funktioner. Frontplattan sticker ut och är täckt av kolfiber, ett material som även används på växelpaddlarna. Den har utbytbara knappar och dess design är en trogen kopia av en professionell F1-ratt.

Handtagen är täckta av läder med svettpunkter så att du bekvämt kan använda den i flera timmar. Tack vare ClubSport-tekniken har den QuickRelease-systemet , vilket innebär att du kan byta fälg på bara några sekunder, även om du tävlar.

Fanatec CSL Elite Racing Wheel F1 är kompatibel med PlayStation 4, 4 Pro och PlayStation 5. Du kan också ansluta den till din PC och en Xbox-konsol.

Fördelar

 • 1080° rotationsvinkel.
 • Den har en OLED-display med konfigurerbara telemetrifunktioner.

Nackdelar

 • Priset är ganska högt.

⚠️ Denna modell tillverkas inte längre

ClubSport-serien

ClubSport-serien i Fanatec-kollektionens mellankategori erbjuder mer kraft och realism än CSL-serien och är det perfekta valet för dem som vill spendera lite mer men inte är riktigt redo att ge sig in på Direct Drive-marknaden ännu.

Grundläggande om ClubSport

I mellanklassen hittar vi den enda ClubSport-basen som för närvarande marknadsförs av Fanatec.

Basen för ClubSport DD+

Nu snackar vi. ClubSport DD+ är en basmodell med ett konstant vridmoment på 15 nm och är också det senaste tillskottet i den tyska simracingjättens katalog.

Designen på DD+ är mycket lik den på dess mindre syskon, CSL DD: cylindrisk, med en svart kropp med Fanatec-logotypen i vitt. Som varumärkets senaste bas är den baserad på QR2, som så småningom kommer att ersätta QR1 i hela Fanatecs sortiment.

När det gäller känslan är det en av de bästa som finns tillgängliga för närvarande, bara detroniserad av mycket mer kraftfulla baser. Återkopplingen är utmärkt, med effekter som är både lätta och tunga, exceptionell respons och idiotsäker värmehantering. DD+ markerar Fanatecs återkomst till tronen, även i standardversionen (DD) med 12 nm vridmoment.

När det gäller kompatibilitet stöder DD+ hela det nuvarande Fanatec-ekosystemet, och detta gäller även rattar, förutsatt att du har rätt QR, i det här fallet 2. För priset kan DD+ bytas ut mot 999,95 euro på varumärkets webbplats, med en leveranstid på mellan 4 och 7 dagar.

Fördelar

 • 15 nm konstant vridmoment
 • Metallkonstruktion av hög kvalitet
 • Kompatibel med hela Fanatecs ekosystem
 • QR2 Bas Sida standard

Nackdelar

 • Kompatibel på papper med PC och Playstation
 • Ett pris som kan vara högt i vissa situationer

ClubSport skyttelbollar

I Fanatecs ClubSport-kategori har vi tillgång till några fantastiskt realistiska fälgar i mellanklassen. Vi kommer att presentera våra två favoritklubbor från ClubSport.

Fanatec Clubsport BMW GT2 V2
fanatec-clubsport-bmw-gté

Denna ratt är den officiellt licensierade BMW-versionen av originalratten som sitter på BMW-racerbilen med samma namn.

Ratten och handtagen är klädda i äkta italiensk Alcantara , och det finns två justerbara magnetiska växelpaddlar i aluminium.

Denna modell har också en LED-display som visar telemetrifunktioner (beroende på spelet) och RevLEDs som visar motorvarvtalet (också beroende på spelet).

Ratten ClubSport BMW GT2 V2 från Fanatec är kompatibel med PlayStation 4, PlayStation 5 och PC.

Den har QuickRelease-systemet och är kompatibel med alla tillbehör i Fanatecs ekosystem.

Fördelar

 • Material av hög kvalitet
 • Erbjuder mycket moderna och användbara funktioner

Nackdelar

 • Ej kompatibel med Xbox One eller Xbox Series X.
Fanatec Formula V2.5
fanatec clubsport formula v 2 5

Ratten ClubSport Formula V2.5 Ratten har en diameter på 27 cm och är klädd med en 5 mm kolfiberplatta. Den har två justerbara magnetiska metallpaddlar för växling.

Den har också två vibrationsmotorer inbyggda i handtagen, som kan styras via hjulinställningsmenyn (SHO) eller i spelet via Fanatec SDK, samt en OLED-display, en varvräknare med 9 centrala lysdioder för telemetri och två LED-balkar.

Fanatec Formula V2. 5-ratten är kompatibel med PC, PlayStation 4 och PlayStation 5. Fanatec erbjuder en nästan identisk version, Formula V2.5X, för Xbox-kompatibilitet. Båda versionerna har QuickRelease-system.

Fördelar

 • Dess rotationsvinkel är obegränsad.
 • Dess OLED-skärm.

Nackdelar

 • Svårt att få grepp om för nybörjare.

Podium-serien

Naturligtvis har vi sparat det bästa till sist med Podium-serien, Fanatecs produktsortiment i toppklass. Produkterna i denna kategori är några av de bästa du kan köpa för Sim-racing.

Fanatecs Podium-produkter är utformade för direktdrivningsmarknaden och utgör en viktig del av utrustningen. Materialvalen och byggkvaliteten är naturligtvis bättre än i CSL- och ClubSport-serierna.

Podium baser

Med Podium-serien har vi Fanatec-produkternas crème de la crème. Den har märkets två mest anmärkningsvärda rattunderreden .

Fanatec Podium DD1 bas

Den Fanatec Podium DD1 är kompatibel med alla märkets shuttlecocks, så att du kan spela på både PC och Xbox. Hela funktionen är baserad på Direct Drive-teknik, den nya generationens feedback som perfekt efterliknar professionell körning.

För att uppnå detta har den en outrunner-motor för direkt transmission. Detta har ett direkt inflytande på dess obegränsade rotationsspektrum (även om du också kan justera det som du vill).

Bland funktionerna finns en 2,7-tums OLED-skärm, ultralåg latens och flera anslutningsportar. Du kan lägga till extern kringutrustning, utbytbara aluminiumhöljen, Plug and Play-anslutning och ett justerbart vibrationssystem.

Även om priset är lite högt är det den mest prisvärda basen i Fanatecs Podium-serie.

Fördelar

 • Vridmomentet når 20 Nm (som i de flesta riktiga racerbilar).

Nackdelar

 • Kylsystemet använder endast fläktar.
Fanatec Podium DD2 bas

Fanatec Podium Fanatec Podium DD2 är en variant av den tidigare modellen som modifierar motorns interna system något för att föra den närmare verklig körning.

Den är kompatibel med all kringutrustning från tillverkaren och har ett automatiskt avstängningssystem som aktiveras i nödsituationer. Till exempel på grund av kraftig överhettning.

Ovanstående kompletteras med ett fjärrstartssystem för ökad bekvämlighet. Modellen har universella fästpunkter och är tillverkad helt i borstad aluminium.

Precis som Fanatec Podium DD1-modellen fungerar Podium DD2-basen perfekt på PC och även på Xbox One.

Fördelar

 • Den har en stötdämpare av gummi för rattväxling i full fart.

Nackdelar

 • Den är inte kompatibel med PlayStation.

Podium-hjul

Som nämnts ovan är rattarna i Podium-serien exklusiva toppmodeller, ofta med officiella licenser. Här presenterar vi de bästsäljande och mest populära modellerna på marknaden idag.

Fanatec Podium Racing Wheel F1
Fanatec Podium Racing Wheel F1

Den här ratten distribueras under en officiell F1- och PlayStation-licens och är kompatibel med PlayStation 4, PlayStation 5 PC, Xbox One och Xbox Series X och S.

Den har en rotationsgrad som kan ställas in mellan 90° och 1080° och har justerbar ABS-vibration . Den är tillverkad av en kombination av aluminium och kolfiber, och rattkransen mäter 27 cm, vilket gör den kompakt och stabil under körning.

Fanatec Podium Racing Wheel F1 har ett direktdrivet motoriserat force feedback-system och två roterande skovlar av F1-typ. Den har också ett system för hastighets- och varvtalsindikering och en OLED-display.

Fördelar

 • Högeffektiv motor och kraftåterkoppling.
 • Bred kompatibilitet.

Nackdelar

 • Det höga priset.
Fanatec Podium-ratten för Porsche 911 GT3

Denna modell tillverkas under officiell Porsche-licens, som återger design, vikt och rattstorlek från Porsche 991 GT3 R.

Den är kompatibel med PC, medan den fungerar med vissa PlayStation-titlar. Ratten är tillverkad av aluminium och kolfiber, mäter 32 cm, är klädd i mjukt Premium-läder och har flera actionknappar.

Den har en 2,7-tums OLED-skärm och 2 grupper av LED-remsor för telemetri.

Fanatec Podium-ratten till Porsche 911 GT3 är också utrustad med två magnetspakar och Hall-sensorer, som kan konfigureras i 4 lägen: koppling, handbroms, broms och tilldelningsbar axel. Dessa ger dig en mer realistisk och naturlig körupplevelse.

Fördelar

 • Den väger nästan 2 kg, vilket ger en mer realistisk känsla.
 • Material av hög kvalitet

Nackdelar

 • Ej kompatibel med Xbox

Fanatec-varumärkets historia

Fanatec grundades 1997 av den tyske VD:n Thomas Jackermeier och växte fram ur Thomas passion för simuleringsspel. Det företag som han grundade hette ursprungligen “Endor”, men dess produkter marknadsfördes aldrig enbart under detta namn, utan under varumärket Fanatec.

Som en hängiven simuleringsspelare märkte Thomas att något saknades i hans spel på grund av bristen på avancerad, exakt hårdvara som fanns tillgänglig på 1990-talet. Efter beslutet att lämna sin cykelgrossistverksamhet gjorde han snabbt sin passion för simulering till ett yrke och lanserade realistiska inmatningsenheter på marknaden som fokuserade på prestanda, realism och nöje.

I början tillverkade Fanatec ett urval av PC-produkter, men med tiden började företaget tillverka rattar för körsimulatorer.

Sedan dess har Fanatec utökat sitt produktsortiment och byggt vidare på sina nära relationer med konsol- och andra hårdvarutillverkare, spelutvecklare och biltillverkare.

Efter börsintroduktionen 2006 omstrukturerades och omorienterades företaget. Sedan dess har varumärket Fanatec fokuserat helt på Sim-racing-marknaderna och erbjuder nu en mängd olika produkter för detta marknadssegment, inklusive rattar , pedaler, växelspakar och mycket mer.

Vad gör Fanatec så framgångsrikt?

Nyckeln till Fanatecs framgång ligger i varumärkets innovativa och banbrytande inställning till produktionen av simracingprodukter. Företaget har gjort ett fantastiskt jobb under hela utvecklingen, vilket gör att de kan erbjuda funktioner som kunderna verkligen uppskattar, såsom enkel konfiguration och användning, enkla kontroller och inställningar och lång produktlivslängd.

En viktig punkt att notera om Fanatec är att många av deras anställda, inklusive deras VD, är aktivt engagerade i simuleringsracingvärlden, vilket innebär att de har praktisk erfarenhet och lyssnar noga på konsumenternas feedback.

Varumärket har också sin framgång att tacka för sina många partnerskap med ledande simracingmärken och stora biltillverkare. Från BMW och McLaren till Polyphony Digital (utvecklingsstudion för Gran Turismo) och Porsche, alla dessa samarbeten har resulterat i produkter av högsta kvalitet som har uppskattats mycket av Sim-racing-spelare.

Med detta i åtanke ska vi ta en närmare titt på Fanatecs ekosystem som helhet, och sedan gå vidare till varumärkets tre produktserier.

Fanatecs ekosystem

Innan vi talar om Fanatecs rattar är det viktigt att säga några ord om Fanatecs ekosystem , som skiljer sig något från det hos konkurrenterna på marknaden.

Medan märken som Logitech och Thrustmaster tenderar att erbjuda kompletta kit med ratt, bas och pedaler, har Fanatec valt att dela upp sina produkter efter kategori och sälja dem individuellt. Detta gör att spelarna kan välja den konfiguration som är bäst för dem, med fullständig frihet eftersom alla produkter i Fanatecs ekosystem är kompatibla med varandra.

Observera dock att Fanatec baser endast är kompatibla med Fanatec rattar .

När det gäller kompatibilitet med olika spelplattformar i Fanatecs sortiment uppnås PlayStation-kompatibilitet genom själva hjulbasen, medan Xbox-kompatibilitet uppnås genom det hjul du använder.

Så om du ser “Xbox Ready” betyder det att du måste använda ett Xbox-kompatibelt hjul om du vill spela på den plattformen.

Och när du ser “PS Ready” betyder det att du måste använda en ratt med en PlayStation-kompatibel rattbas för att den ska fungera på PlayStation 4 och/eller PlayStation 5.

Som redan nämnts är Fanatec exceptionellt starka när det gäller ekosystem. Företaget använder ett universellt snabbkopplingssystem för alla sina produkter i ClubSport-serien och uppåt, så att skyttelventiler och baser kan användas omväxlande.

Det innebär att om du uppgraderar från en kitdel till avancerade produkter kan du, istället för att slänga ut all din gamla utrustning och investera i en helt ny plattform, helt enkelt byta ut den del som du behöver uppgradera.

Hur väljer jag min Fanatec ratt?

Det finns flera saker du behöver tänka på när du väljer din Fanatec-ratt, men den första och viktigaste är den plattform du planerar att använda den på.

Som du såg i vår analys är Fanatecs hjul och baser kompatibla med vissa plattformar, så du måste se till att den modell du vill köpa matchar den utrustning du har hemma. De vanligaste är PC-rattar, PlayStation-rattar och Xbox-rattar.

För att hjälpa dig att göra rätt val rekommenderar vi att du läser vår ranking av Fanatecs rattar för de olika plattformarna:

Det andra man bör tänka på är produktsortimentet. Om du köper en ratt eller bas i toppklass kan du vara säker på att du kommer att kunna lägga till märkesutrustning i framtiden, vilket kanske inte är möjligt om du köper en instegs- eller mellanklassmodell. I dessa fall kommer du att vara begränsad till denna enda linje.

Slutligen bör du aldrig glömma bort din budget. Helst bör du sätta en gräns för hur mycket pengar du är beredd att investera så att du inte spenderar mer än du har råd med.

I korthet – Slutsats

Om du fortfarande tvivlade på kvaliteten hos Fanatecs skyttelventiler bör denna artikel ha öppnat dina ögon, och vi hoppas att den också har hjälpt dig att upptäcka vilken modell som är rätt för dig.

Oavsett din budget eller din nivå av Sim-racing kommer du att hitta något som passar dig i de olika sortimenten som erbjuds av Fanatec. Och om du har råd kan vi bara rekommendera att du väljer deras Direct Drive-modeller, som erbjuder det allra bästa när det gäller kraft och realism.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKET FÖR UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar