Välj en sida

Playseat: De bästa cockpitarna för racingsimuleringar i ditt vardagsrum

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Videospel inom fordonsbranschen utvecklas ständigt, var och en med sitt eget tillvägagångssätt, vissa mer realistiska, andra mer arkadliknande. Varje år kommer det ut fler och fler spel på marknaden, alla hyperrealistiska när det gäller bild eller upplevelse, och i takt med att sektorn utvecklas blir tillbehör allt vanligare för att göra upplevelsen mer omslutande, till och med så långt som att integrera virtuell verklighet.

Om du vill få bästa möjliga känsla för spelet finns det idag inget bättre än en cockpit. Inom detta område är Playseat det främsta varumärket för spelsäten och racingsimulatorer. Det är därför vi har bestämt oss för att berätta allt du behöver veta om detta varumärke!

I den här artikeln berättar vi om Playseats historia, dess egenskaper ochvad som gör den till den nuvarande ledaren på cockpitmarknaden. Men vi hjälper dig också att bestämma vilken modell som är rätt för dig, vilka kriterier du ska tänka på innan du väljer din Playseat och, naturligtvis, ger vi dig ett urval av varumärkets bästa modeller.

 

De bästa Playseats i överblick

Historien om varumärket Playseat

Playseat Companys grundare och nuvarande styrelseordförande, Dr Fernando Smit, är ett stort fan av motorsport. Han körde kart på professionell nivå och var holländsk enduromästare i 125cc-klassen 1997 och 1998.

En dag fick han en idé och monterade en av sina gamla Sparco-stolar på en metallram. Han fäste en ratt och pedaler på ramen och allt var klart: den ultimata racingkänslan. Och det var så den första Playseat föddes.

Snart började han själv bygga ramar åt vänner och verksamheten började blomstra och fortsatte att växa. År 2002 flyttades produktionen från Nederländerna till Kina.

Idag är Playseat ett välkänt begrepp inom spelvärlden, ett globalt varumärke med många patent, en tillverkare och ett väletablerat internationellt företag. Playseat-konceptet är unikt tack vare sitt patenterade sittsystem för enkel förvaring och små förpackningar.

Är det verkligen nödvändigt att köpa en cockpit?

Att köpa en cockpit kan vara en stor investering, och du undrar säkert om det verkligen är värt det. Om du gillar simracing har du bara fördelar med att använda en simulatorsits. Det här är anledningen:

Förbättrar spelupplevelsen

Cockpits förbättrar spelupplevelsen avsevärt, det är mycket mer uppslukande och roligare, det är ett som är säkert. Det gör att vi kan njuta mer av spelen, särskilt om de är racingsimuleringsspel. Dessutom erbjuder de flesta modeller en körställning som är praktiskt taget identisk med den i en racerbil.

Kan förvaras och fällas ihop

Vi har inte alla tillräckligt stort utrymme hemma för att låta sätet ständigt ta upp plats. Den goda nyheten är att de allra flesta säten kan fällas i minst två delar och också erbjuder möjligheten att fälla ryggstödet så att vi kan förvara det tar upp mycket mindre utrymme.

Den förbättrar din prestationsförmåga

En ergonomisk, fast position gör att hjärnan kan memorera dina rörelser bättre, så för konkurrenskraftig Sim-racing förbättrar en fast position (exklusive problemen med kontorsstolar med hjul) och statiska referenser vår långsiktiga prestanda. De hjälper dig också att leva dig in i spelets atmosfär och i vad som händer.

Den förbättrar komforten

Den ergonomiska utformningen gör det bekvämare att spela från cockpit än från en stol. Dessutom, om vi har dåliga hållningsvanor – som att hålla en tvingad hållning – kan detta hjälpa till att förhindra ryggont, särskilt om vi vanligtvis spelar under långa sessioner, eftersom våra ryggar kommer att stödjas jämnt av sätet.

Kan anpassas till din storlek

Cockpits fungerar inte efter storlek, de ger oss möjlighet att anpassa dem till vår storlek och göra vissa justeringar för att få ut det bästa av dem. Vissa låter dig justera lutningen på ryggstödet, men de allra flesta har längsgående justering, perfekt för ben och armar, särskilt om du spelar med en simracing-ratt och simracing-pedaler.

 

Varför välja Playseat?

Varumärkets vision är att Playseats racingstolar ska göra det möjligt för dig att känna de verkliga känslorna hos en professionell förare under ett lopp. Och hon gör allt hon kan för att få det att hända.

Playseat arbetar också med riktiga racerförare för att testa sina produkter, och vi pratar inte bara om vilka förare som helst, utan världsberömda stjärnor som F1-förarna Daniel Ricciardo och Maz Verstappen.

Playseats ekosystem av produkter är omfattande, med något som passar alla smaker och alla budgetar. Du kommer garanterat att hitta en modell som passar just dig!

Dessutom använder de material av högsta kvalitetvid tillverkningen av sina olika modeller för att garantera robusta, långvariga säten.

Deras simuleringssäten är nästan helt kompatibla med alla videospelskonsoler. Det spelar ingen roll om du har en PlayStation, Xbox, Mac eller PC – du kan välja mellan alla Playseat-modeller och du kommer garanterat att hitta en som är kompatibel med din spelplattform.

Playseat är ett företag i ständig utveckling som aldrig upphör att överraska oss med allt mer realistiska modeller utrustade med bästa möjliga teknik.

Och om du har några frågor om deras cockpits kan du alltid lita på den utmärkta kundtjänsten , som gärna hjälper dig.

 

Hur väljer jag min Playseat cockpit?

För att välja rätt simuleringscockpit finns det vissa faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att modellen bäst passar dina behov, din budget och din specifika situation. Vi kommer att förklara vilka dessa faktorer är.

Kompatibilitet

Det är ingen idé att köpa en supercockpit för F1 om den inte är kompatibel med din konsol, pedaler eller ratt, eftersom du då inte kommer att kunna installera den. De flesta har universella justeringsfunktioner som gör att du kan anpassa den till din simuleringsutrustning, men kontrollera att så är fallet för att undvika obehagliga överraskningar.

Konstruktion och material

Det är viktigt att titta på ramarnas struktur, benen och utformningen av de ledade armarna för att se till att de är helt stabila. Vi rekommenderar att du köper Sim-racing cockpits tillverkade av mycket solida material som stål och aluminium. På så sätt klarar de både hög belastning och långa spelsessioner.

Ytterligare funktioner

Ytterligare funktioner och komponenter är mycket viktiga när du köper en cockpit. Vissa har till exempel vilstolar, höjdjusteringar och inbyggda spakstöd, bildskärmar och mycket mer. Tänk på att varje ytterligare funktion medför en extra kostnad.

Tillgängligt utrymme

Innan du bestämmer dig för en viss modell måste du ta hänsyn till det utrymme som finns tillgängligt för att installera den i ditt hem. Vissa cockpitmodeller kan fällas ihop för att spara utrymme, eller till och med förvaras i ett skåp. Kontrollera måtten på den modell du är intresserad av för att vara säker på att den passar dig.

Pris

Sim-racing cockpits finns i en mängd olika prisklasser, mycket beroende på deras funktionalitet. Det är viktigt att fastställa din budget och vilka minimifunktioner du vill ha, så att du kan välja den kategori som bäst uppfyller dina behov.

 

Vad kännetecknar en bra cockpit?

Det finns en mängd olika cockpitmodeller, och inte alla av dem är särskilt bra. Enligt vår uppfattning bör en bra cockpit ha följande egenskaper:

Stabilitet

Alla förare är överens om att en racingsimulator i allmänhet är en mycket extrem upplevelse, med plötsliga förändringar och rörelser. Det är därför du måste hitta en stabil cockpit som kan stå emot alla dessa rörelser utan att röra sig, för att undvika olyckor.

En halkfri bas

Även om vissa Sim-racing cockpits har hjul på basen, rekommenderar vi att du köper en med en halkfri bas, som kan vara utrustad med låsbara hjul, metallfötter med gummispetsar eller en silikonbeläggning på undersidan av strukturen.

Bra passform för pedaler och ratt

Det är viktigt att pedalerna och ratten sitter ordentligt fast i ramen för att undvika oväntade rörelser. Vi rekommenderar därför en universalram som du kan justera så mycket som behövs för att hålla resten av din utrustning på plats.

 

Playseats bästa cockpits

För att hjälpa dig att välja den perfekta Playseat cockpitmodellen för dig, har vi sammanställt ett urval av deras bästa modeller i prisordning.

 

Playseat cockpitmodeller under 350 euro

I instegskategorin, för under 350 euro, erbjuder Playseat några av de mest sålda cockpitmodellerna på marknaden.

Playseat-utmaningen

Playseat Challenge cockpit är den billigaste modellen i vårt urval av de bästa produkterna från varumärket PlaySeat. Men bara för att det är billigast behöver det inte betyda att det inte är ett bra alternativ – tvärtom.

Sätet på detta chassi ser mycket ut som en semibag, eftersom det har hål i toppen för säkerhetsbälten och dess struktur är vadderad. Det är inte en helt stel stol, så du kan flytta den in och ut ur strukturen.

Playseat Challenges ratt, pedaler och säte är justerbara i både vinkel och djup . Förarplatsen klarar upp till 120 kg, och även om det anges att den maximala personlängden är 220 cm för att kunna använda förarplatsen, är verkligheten den att om du är 190 cm lång kommer du sannolikt att bli lite trång i den här modellen.

Detta mångsidiga och bekväma säte är ett perfekt alternativ om du har begränsat utrymme i ditt racingområde, eftersom denna cockpit kan fäll as ihop med ratten inkluderad, vilket gör att du inte behöver montera och demontera allt och kan förvara den bekvämt och enkelt.

Tekniska specifikationer:

 • Denna cockpit är kompatibel med alla rattar och pedaler som finns tillgängliga för närvarande, inklusive Logitech, Thrustmaster och Fanatec.
 • Den är kompatibel med PlayStation 3, 4 och 5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series S/X, Switch, PC och Mac.
 • Rekommenderad förarhöjd: 120 – 220 cm
 • Rekommenderad förarvikt: 20 – 122 kg
 • Mått: 136 x 54 x 96 cm
 • Vikt: 9 kg

Fördelar

 • Bred kompatibilitet.
 • Hopfällbar och lätt att förvara.

Nackdelar

 • Det är inte ett fast säte, utan kan röra sig.

Playseat Evolution Alcantara

playseat evolution alcantara

Playseat Evolution Alcantara är ett bra val för både nybörjare inom simulering och mer erfarna racerförare.

Förarplatsen haren robust, välbyggdmetallkonstruktion med justerbara sitt- och rattpositioner. Den är dyrare än Playseat Challenge, men kompenserar för detta med sin byggkvalitet och anpassningsförmåga.

Denna modell har högkvalitativ Alcantara-klädsel , samma material som används i riktiga racerbilar. Den svartlackerade ramen är robust och fullt justerbar.

Det är förmodligen den bästa cockpiten i mellanklassen som finns på marknaden idag. En av de enda nackdelarna är att sätet inte kan lutas bakåt, vilket kan vara besvärligt för långa användare. Ett växelspakstöd finns också tillgängligt för cockpit, men säljs tyvärr separat.

Tekniska specifikationer:

 • Den är kompatibel med alla rattar och pedaler som för närvarande finns på marknaden, inklusive Logitech, Thrustmaster och Fanatec.
 • Den är också kompatibel med alla konsoler och datorer.
 • Rekommenderad förarhöjd: 120 – 220 cm
 • Rekommenderad förarvikt: 20 – 122 kg
 • Mått: 130 x 50 x 98 cm
 • Nettovikt: 19,8 kg

Fördelar

 • Utmärkt valuta för pengarna.
 • Robust konstruktion av hög kvalitet.
 • Justerbart säte och hjulposition.

Nackdelar

 • Sätet kan inte lutas bakåt.
 • Stödet för den manuella växelspaken säljs separat.

Playseat cockpitmodeller under 600 euro

Här har vi valt ut våra två favoriter bland Playseats cockpitmodeller i mellanklasskategorin.

Lekstolen Gran Turismo

Playseat gran turismo

Denna cockpit är en officiell Gran Turismo-licensierad simuleringssits, designad och utvecklad för fans av spelet med samma namn.

Playseat Gran Turismo har utformats i samarbete med professionella racerförare. Den har öppningar i nackstödet som påminner om Sparcos skålade säten. Den har också sidoförstärkningar i huvudet, axlarna och låren.

Det svartlackerade chassit är mycket robust och dessutom fullt justerbart.

Materialet som används för Playseat Gran Turismo är alcantara, som är av mycket hög kvalitet och ofta används för lyxbilar.

För en perfekt design är simuleringssätet täckt medofficiella Gran Turismo-logotyper på framsidan, baksidan och sidorna.

Playseat Gran Turismo är byggd enligt en mycket hög standard, liksom dess stabilitet och komfort.

Playseat Gran Turismo är mycket lätt att montera och justera. Den har ett patenterat viksystem som gör att du kan flytta runt den och förvara den när du inte använder den.

Tekniska specifikationer:

 • Den är kompatibel med alla rattar och pedalbord från stora märken som Logitech, Thrustmaster och Fanatec, samt många andra.
 • Den är kompatibel med operativsystemen PC och Mac OS samt följande konsoler: PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Wii, Wii U.

 • Rekommenderad förarhöjd: 120 – 220 cm
 • Rekommenderad förarvikt: 20 kg – 122 kg
 • Mått: 130 x 50 x 98 cm
 • Nettovikt: 19,8 kg

Fördelar

 • Sätet är mycket bekvämt.
 • Högkvalitativa material och tillverkning.
 • Toppdesign.

Nackdelar

 • Priset är ganska högt.
 • Ganska skrymmande.

Playseat-trofén

playseat trofé

Playseat Trophy har skapats med hjälp av riktiga racingentusiaster och e-sportutövare och är en verkligt anmärkningsvärd design.

Playseat Trophy har utvecklats efter mer än 20 års engagemang och noggrann granskning och är en verklig förändring. Med detta säte kan du känna och uppleva de bästa stunderna av Sim-racing tack vare en öppen sittposition och ett hållbart hölje som stöder Direct Drive-rattar.

Le Playseat Trofé är den första modellen som erbjuder en ramlös sätesstruktur men mycket stabil i vilken sätet anpassar sig efter förarens kroppResultatet är en exceptionell komfortnivå för användare i alla åldrar och storlekar, och en spelupplevelse som är så realistisk att det känns som om du sitter i en äkta racerbil.

Den inbyggda tekniken i denna modell förbättrar också känslan i hela kroppen, så att du kan känna alla force feedback-signaler i hela kroppen.

Tekniska specifikationer:

 • Kompatibel med alla Direct Drive-svänghjul på marknaden (Fanatec, Heusinkveld, Simucube, etc.).
 • Kompatibel med alla rattar och pedaler på marknaden (Logitech, Thrustmaster, Fanatec, etc.).
 • Kompatibel med alla konsoler (PlayStation, Xbox, Nintendo, etc.), PC och Mac.
 • Mått: 80 x 60 x 29 cm
 • Vikt: 16 kg

Fördelar

 • Extremt justerbar och bekväm.
 • Kompatibel med direktdrivning.
 • Material av mycket hög kvalitet.

Nackdelar

 • Växelspakskonsol ingår ej.

Playseat cockpitmodeller för över 1 000 euro

I denna kategori ger vi dig det bästa av det bästa inom Playseat cockpits, med två toppmodeller av högsta kvalitet.

Formeln för Playseat PRO

playseat formula pro

Om du är ett Formel 1-fan är Playseat Formula Pro den perfekta cockpiten för dig.

Utformad för att efterlikna sittande position i en F1-bil eller annan öppenhjulsdriven bil är denna racingcockpit det bästa alternativet för F1 Esports-serien och är perfekt för dig som vill köra öppenhjulsdrivna bilar eller spela officiellt licensierade F1-spel som F1 2022.

Den är mycket dyr, men priset motiveras av den utmärkta byggkvaliteten, den attraktiva designen och den realistiska sittpositionen. Det är en av få cockpitar på marknaden som erbjuder en riktig F1-liknande sittposition, och den passar bäst ihop med en F1-liknande ratt och pedaler för maximal inlevelse.

Playseat Formula PRO är tillverkad av läderliknande vinyl av mycket hög kvalitet. Den har ett chassi med ett revolutionerande utseende. Sitsen och ramen är helt patenterade.

Den är helt justerbar för att ge dig den perfekta, verkligt bekväma körställningen.

Denna stol har ett ForceLock-system för extrema krafter och mycket enkel justering av pedaler och ratt.

Tekniska specifikationer:

 • Den är kompatibel med alla rattar och pedalbord från Fanatec, Logitech, Thrustmaster etc. som för närvarande finns på marknaden.
 • Den är också kompatibel med alla följande plattformar: Windows, Mac, Xbox och Playstation, och det är till och med kompatibelt med Wii.
 • Rekommenderad förarhöjd: 120 cm – 220 cm
 • Rekommenderad förarvikt: 20 kg – 122 kg
 • Mått: 140 x 88 x 58 cm
 • Vikt: 29 kg

Fördelar

 • En helt justerbar modell.
 • Bred kompatibilitet.
 • Extrem komfort och högkvalitativ konstruktion.

Nackdelar

 • Det höga priset.
 • Ganska skrymmande.

Playseat Sensation PRO

playseat sensation pro

Playseat Sensation Pro är Playseats produkt i toppklass. Denna modell bryter mot den typiska strukturen hos märkets andra säten, eftersomden inte har någon central stång (förutom Playseat Challenge, som inte heller har någon, eftersom den kan fällas ner). Den är byggd med en mycket mer solid struktur än sina mindre bröder, vilket innebär ett mycket högre pris.

Sitsen är tillverkad av polyester i ett svart material av alcantara-typ, ramen är tillverkad av svartlackerat stål av industrikvalitet och ramen av ultrastarkt, mångsidigt stål med ett utmärkt kraft/vikt-förhållande.

Sätet kan justeras med hjälp av fyra bultar. Det gör detenkelt att justera sätets lutning, avståndet till pedalerna och ratten samt ändra skärmens vinkel.

Dessutom har den en hydraulisk justeringsanordning under sätets högra sida som gör det möjligt för användaren att göra olika justeringar.

Playseat Sensation PRO erbjuder enastående byggkvalitet, stabilitet ochotrolig komfort. Dessutom har den här modellen en utbytbar sits och ett skärmstöd för skärmar upp till 55 tum (böjda skärmar upp till 48 tum).

Tekniska specifikationer:

 • Den är kompatibel med PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series S/X, Switch, PC och Mac.
 • Den är också kompatibel med alla rattar och pedaler.
 • Rekommenderad förarhöjd: 120 cm – 220 cm
 • Rekommenderad förarvikt: 20 kg – 122 kg
 • Mått: 150 x 63 x 94 cm
 • Vikt: 38 kg

Fördelar

 • Extremt väl genomtänkt design.
 • Material av hög kvalitet
 • Hydraulisk justering av ratt och säte.
 • Monitorställ ingår.

Nackdelar

 • Det höga priset.
 • Den har inget stöd för tangentbord och är därför inte idealisk för PC-spelare.

Slutsats

Som vi förklarade ovan är din budget den viktigaste faktorn när du väljer Playseat-modell. Men det beror också på vilken typ av spel du gillar att spela.

Om du är en F1-racingentusiast rekommenderar vi att du väljer Playseat Formula Pro, som kommer att uppfylla alla dina förväntningar eftersom den har utformats för denna typ av racing. Om du å andra sidan är mer av en GT-entusiast rekommenderar vi självklart Playseat Gran Turismo.

För den som är nybörjare på Sim-racing och inte vill belastas med ett säte som tar upp all plats i vardagsrummet är Playseat Challenge en idealisk modell som inte kräver en stor investering.

I vilket fall som helst är Playseats cockpits de bästa på marknaden idag.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKET FÖR UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar