Välj en sida

Sim-Racing, som har blivit en mycket trendig e-sport under de senaste åren, erbjuder en verkligt uppslukande upplevelse på en racerbana tack vare all den senaste tekniken och de olika hårdvarorna som finns tillgängliga för att spela spelet.

Men det är inte alltid lätt att veta var man ska börja, vilken typ av media man ska välja, hur mycket man ska investera för att få bästa möjliga upplevelse när man är nybörjare, eller hur man undviker problem med inkompatibilitet.

Det finns ett så stort utbud av produkter idag att det är lätt att gå vilse, och det är inte lätt att fatta rätt beslut när det gäller att köpa rätt utrustning. Oroa dig inte, i den här artikeln har vi sammanställt en komplett guide som besvarar alla dina frågor och hjälper dig att komma igång med Sim-Racing med det allra bästa som finns tillgängligt idag.

SimRacing: Den bästa utrustningen för att komma igång med racing 2024

Vad är Sim-Racing?

Om du inte känner till termen är Sim-Racing helt enkelt en sammandragning av de två orden Simulation och Racing, ett ord som syftar på racingsimuleringsspel.

Med hjälp av specialiserad utrustning och material kan du simulera en körupplevelse så nära verkligheten som möjligt.

2024Simracing har verkligen blivit en mycket modern e-sport, med förare som tävlar i stort sett över hela världen i olika amatör- och professionella mästerskap.

Med sim-racing är skillnaden mellan verklighet och det virtuella så liten att även de största professionella förarna som Loeb nu tränar på simulatorer.

PC eller konsol?

En av de första viktiga frågorna du bör ställa dig när du vill komma igång med Sim-racing är om du föredrar att spela på en PC eller en konsol. Om du inte redan äger en av dem kommer du att behöva bestämma dig för vad du ska investera i.

Vissa kriterier måste beaktas när ett beslut fattas.

Pc, referensval

Oavsett om det gäller grafikkvalitet eller realism så vinner PC över konsoler när det gäller Sim-racing. Det är det överlägset bästa valet, enligt de största Sim-racers, när det gäller att återskapa den bästa racingsimuleringen.

Vissa spel finns bara tillgängliga på PC, t.ex. iRacing och rFactor 2, två spel som är på modet i den professionella och amatörmässiga simracingvärlden.

Men även om PC verkar vara det självklara valet för många spelare finns det också nackdelar. Att sätta ihop en bra PC kräver redan en del datorkunskaper och fritid, men det kräver också en större ekonomisk investering. Att välja det bästa grafikkortet kostar pengar!

Simracing på konsoler

Den nya generationens konsoler snålar inte heller med kvaliteten på den hårdvara och de spel som erbjuds, för att ge otroliga racingupplevelser.

Men var försiktig, eftersom de olika Xbox- och Playstation-konsolerna har exklusiva licenser för varje spel, vilket innebär att beroende på vad du äger eller väljer att köpa kommer du inte nödvändigtvis att kunna spela alla de racingspel du drömmer om.

Val av spel

Det ultimata målet är att ha kul, så valet baseras på vad du vill göra. Det finns olika typer av spel och olika typer av racing: F1, rally, endurance… Vad gillar du bäst? Beroende på vad du gillar väljer du de spel som passar dig bäst och ser till att de är kompatibla med din dator eller konsol.

FORZA

Forza

Om du till exempel väljer Xbox med X|S-serien kommer Forza-spelen att vara kompatibla med din konsol.

Sortimentet omfattar Forza Motorsport- och Forza Horizon-serierna, där den senaste Forza Horizon 5 släpptes i november förra året. Vissa av spelen i dessa serier är kompatibla med Windows.

gran turismo 7

Gran turismo

Om du har en Playstation-konsol hittar du Gran Turismo-serien bland racingsimuleringsspelen. Den senaste Gran Turismo 7 är en riktig succé.

De olika multiplattformsspelen

Oroa dig inte, medan vissa spel bara fungerar på en typ av konsol eller plattform, finns det också några mycket bra Sim-racing-spel som är kompatibla med olika plattformar, så kallade multiplatform-spel.

Följande spel fungerar t.ex. på Windows, Xbox Series och Playstation 5:

 

F1 2021

F1 2021

Detta spel, som publicerats av EA Sports och utvecklats av Codemasters, är mycket välkänt i simracingvärlden, eftersom det var det officiella videospelet för 2021 års Formel 1- och Formel 2-mästerskap.

assetto corsa competizione

Assetto Corsa Competizione

Detta spel från 2019 som utvecklats av den italienska studion Kunos Simulazioni är mycket realistiskt och är också kompatibelt med olika plattformar.

Hårdvara och kompatibilitet

När du har valt vilken plattform och vilka spel du föredrar måste du fortfarande ta itu med den mer tekniska sidan av hårdvaran.

Vi har redan diskuterat kompatibilitetsproblem med Sim-racing-spel, men det finns också problem med hårdvara.

Därför är det viktigt att du tar dig tid att kontrollera att den hårdvara du planerar att köpa är kompatibel med din konsol eller dator och med de spel du vill spela, innan du köper något.

Vi vet att allt detta kan vara en riktig huvudvärk, vilket är anledningen till att vi har gett dig lite användbar information för att hjälpa dig att undvika obehagliga situationer.

Ratten

Om det är något som gör Sim-racing så fantastiskt realistiskt så är det användningen av ratten. Och det är därför vi rekommenderar att du tar god tid på dig när du väljer, så att du är säker på att det är precis vad du letar efter.

Storlek, märke, estetik och vibration är alla viktiga kriterier att ta hänsyn till för att säkerställa att du får de bästa känslorna under dina simulerade lopp.

Alla duktiga Sim-racing-spelare kommer att berätta för dig att ett av de viktigaste kriterierna, om inte det viktigaste, är kraftåterkopplingen från din ratt. Det är naturligtvis inte obligatoriskt, men utan detta alternativ förlorar racingsimuleringen mycket av sin realism, vilket gör upplevelsen mycket mindre njutbar. Med force feedback känner du vibrationer i ratten under loppet, som en reaktion på de stötar som bilen utsätts för under spelet.

När det gäller priset, medan de optimalt konfigurerade hjulen som föredras av Sim-racing-entusiaster kan kosta mer än 1 000 euro, bör du vara medveten om att du för en mycket lägre budget kan hitta några mycket bra modeller som också garanterar en mycket bra spelupplevelse.

Här erbjuder vi dig tre olika rattmodeller, till olika priser, så att du lättare kan bestämma dig:

logitech g923

Logitech rattar

Varumärket har utvecklat modellerna G29, G920 och G923, som för närvarande är ledande på instegsmarknaden för rattar, med ett pris på 399,99 euro för G923, som inkluderar en ratt och 3-pedalspedaler, jämfört med cirka 250 euro för G29. Beroende på modell är den kompatibel med konsolerna Xbox, Playstation och PC.

thrustmaster t248

Thrustmaster rattar

Thrustmaster-ratten T248 kostar 349,99 euro och är perfekt för nybörjare. Force feedback är mycket effektiv för sitt pris, och den här modellen är kompatibel med både Playstation- och PC-konsoler, och inkluderar även ett pedalbord.

Fanatec direktdrivet svänghjul

Direktdrivna rattar

Det här är de absolut dyraste hjulen på marknaden, de kostar runt 1 000 e eller till och med mycket mer beroende på modell. De anses vara crème de la crème bland Sim-racingrattar. Priserna på modellerna stiger, men det gör även realismen och känslan bakom ratten. GT DD Pro-ratten, till exempel, är en kombination av Gran Turismo och Fanatec, vilket resulterar i en av de bästa sim-racing-rattarna som någonsin designats.

Fanatec är det främsta varumärket för fjäderbollar, men du måste veta ett och annat om fjäderbollar för att välja deras produkter. Om du väljer en Fanatec-ratt måste du köpa motorblocket separat för att passa den ratt du vill ha och pedalerna.

Pedalerna

Även om pedalerna, som vi såg tidigare, kan ingå i ratten, är detta inte nödvändigtvis alltid fallet. Och när pedalerna levereras med ratten är utrustningen ofta tillverkad av plast, vilket gör den mindre behaglig att använda och mindre hållbar.

Vi rekommenderar att du väljer metallpedaler, som är mycket mer hållbara över tid och dessutom mycket mer realistiska.

De flesta vevstakar som är konstruerade för Sim-racing har en teknik som kallas“potentiometer“, som gör att du kan indexera kraften i acceleration eller bromsning till pedalens lutningsvinkel.

Nya vevstakar i toppklass har också nyligen lanserats med“Load Cell“-teknik på bromspedalen. Det är en liten sensor som beräknar bromskraften och gör spelet ännu mer realistiskt.

Här är några exempel på pedalbord som vi rekommenderar för att du ska komma igång:

 

thrustmaster t-lcm

Thrustmaster T-LCM LOAD CELL vevparti

Detta är det första pedalbordet från Thrustmaster, ett varumärke som är känt i Sim-racing-världen för sina högkvalitativa instegsprodukter. Den har lastcellsteknik för mycket exakt bromsning. Värdet för pengarna som erbjuds av detta vevparti är verkligen mycket attraktivt.

Fanatec Csl Pedalboard

Fanatec CSL vevparti

Detta pedalbord från det berömda varumärket Fanatec finns tillgängligt från bara 80 € och är perfekt för nybörjare inom Sim-racing. Den har ingen Load Cell-sensor, så du måste betala minst €100 mer om du vill lägga till en sådan.

Växellådan

Växellådan, även känd som“Shifter“, är ett extra element i Sim-racing för att ge dig en bättre racingsimulering när du spelar.

Ratten du har köpt kanske har en växlingspedal, men precis som med pedaler är det inte alltid så. Och även om växellådan ingår i paketet är det inte säkert att den är bäst lämpad för din typ av körning.

Det finns sekventiella eller H-box shifters (vissa modeller erbjuder båda), med eller utan vibrationer, kompatibla eller inte med alla plattformar. Du måste ta dig tid att söka och jämföra för att hitta det som är rätt för dig.

thrustmaster th8a

Thrustmaster Th8A

Thrustmaster Th8A är en av de mest använda växellådorna i mellanklassen för Sim-racing och är kompatibel med Playstation-, Xbox- och PC-konsoler. Dessutom kan växlingarna göras sekventiellt eller via en H-växellåda.

Cockpit

För den ultimata racingupplevelsen är ratten självklart en viktig del, men inte den enda. Om du vill köra sim-racing på bästa möjliga sätt ska du planera för att lägga till en cockpit till din uppsättning.

Det finns inget som hindrar dig från att spela utan en cab, men för ultimat komfort och njutning är en cab som är så nära den äkta varan som möjligt verkligen idealisk.

Vissa spelare har valt att bygga sina egna cockpits i DIY-läget, vilket verkligen inte är en dålig idé. Men för att göra det, även om du säkert kommer att spara lite pengar, måste du fortfarande ha tålamod, känna dig som en hantverkare och ha de nödvändiga verktygen.

Det finns RSeat allt-i-ett cockpits, som är mer exklusiva, och Playseat cockpits, som är mer prisvärda. Nackdelen med de senare är att de har en stång mellan benen.

Du kan också välja mellan andra modeller och märken, som Next Level, Obutto och Oplitecockpits… Det finns så mycket att erbjuda att listan kan göras lång.

När du köper din cockpit ska du komma ihåg att nyckelordet är komfort! Du kommer sannolikt att tillbringa timmar i den när du spelar, så det är lika bra att du sitter bekvämt.

Modeller mellan 200 och 400 euro:

next level racing gt lite

Next Level Racing – F-GT Lite

Det är en cockpit som ger dig en idealisk, bekväm racingposition och är perfekt om du har begränsat med utrymme.

playseat evolution

Playseat – Evolution

Playseat är ett av förarnas favoritmärken på grund av dess kvalitet. Denna specifika modell har utvecklats med piloter. Den kan fällas ihop för att spara utrymme.

Modeller för 700 – 1000 euro:

rseat rs1

Rseat – RS1

Den här cockpiten med sin utvecklande design är ett måste för spelrum. Den levereras med ett växlarstöd och ett skålat säte på glidbanorna.

extreme simracing p1

Extreme Simracing – Cockpit P1 3.0

Denna cockpit är en riktig lyxutrustning. Den har ett skärmstöd och en växelspak.

Skärmen

Man skulle kunna tro att det inte är så komplicerat att välja en skärm för spel, men tro om igen – det är inte så lätt som det låter, särskilt inte om du har valt att spela på en PC.

För dig som använder en konsol är det mycket troligt att du helt enkelt använder din TV, så du behöver inte investera i en ny skärm. Det är upp till dig, men du kan också passa på att investera i en ny, lite större eller bättre TV.

Om du har valt Sim-racing på PC kommer valet av skärm(ar) att ha en avgörande inverkan på din komfort under tävlingarna och på spelets kvalitet. Du kan börja med en Ultrawide-skärm eller få bästa möjliga start med en konfiguration med tre skärmar – det är upp till dig.

Även om PC erbjuder större flexibilitet när det gäller konfigurationen, har den också sina nackdelar. Oavsett om du har en eller tre skärmar, tänk på attljudet måste vara av mycket god kvalitet för att racingsimuleringen ska bli optimal. Det vore verkligen synd om din spelupplevelse förstördes av ljudproblem.

Du måste också vara extremt försiktig med skärmarnas G-Sync- och FreeSync-kompatibilitet för att undvika problem.

Vad är G-Sync- och FreeSync-kompatibilitet?

Du kanske tycker att denna mycket tekniska jargong är lite förvirrande. Dessa termer hänvisar till Nvidias G-Sync och AMD:s FreeSync-grafikkort.

Med dessa tekniker kan du anpassa bildskärmens frekvens till den frekvens med vilken ditt grafikkort visar bilder på skärmen, så kallad variabel uppdatering.

Enkelt uttryckt är det vad som gör att du kan spela dina spel utan att drabbas av tearing, slowdowns, frysningar eller skärmryckningar som kan vara mycket obehagliga och förstöra din spelupplevelse.

Om du har ett Nvidia-grafikkort kan du dra nytta av G-Sync, och om du har ett AMD- eller Nvidia-kort kan du dra nytta av FreeSync.

Så när du köper en eller flera skärmar, se till att de är kompatibla med ditt grafikkort.

2024Enligt vår mening är detta det senaste inom Sim-racing displayer:

 

  • Konfiguration med tre skärmar Det är det överlägset bästa som finns, enligt Sim-racing-entusiaster och proffs. Att välja en konfiguration med tre skärmar är det som garanterar dig det bästa och mest realistiska synfältet under dina racingsimuleringar.
  • Ultrawide-skärmen: det här alternativet kommer nära trippelskärmen och erbjuder en otrolig upplevelse samtidigt som det avsevärt minskar utrymmet som skapas av de tre skärmarna.
samsung ultra wide

Samsung ULTRA WQHD 34,1 tum

Generellt sett är skärmar för simracing ganska dyra, men vissa modeller, som Samsung ULTRA WQHD 34,1 tum, kan vara av god kvalitet och ändå prisvärda. Den kostar ca 360 euro och har inbyggd FreeSync-teknik.

Oavsett vilket val du gör kan vi bara rekommendera att du ser till att din(a) skärm(ar) är välvda. Det här alternativet förstärker helt enkelt känslan av inlevelse och gör simracing ännu mer realistiskt. Även om detta alternativ inte är nödvändigt om du har tre skärmar, korrigerar det avsevärt bristerna hos Ultrawide-skärmar (tvådimensionell vy av bilden).

Välja ett skärmfäste

När du spelar sittande måste skärmen/skärmarna vara i rätt höjd, vilket innebär att du behöver ett stativ.

Stödet beror naturligtvis på vilka val du gör för din Sim-racing-installation.

Om du har tre skärmar behöver du fästen som är utformade för att hålla tre skärmar, och om du har en cockpit behöver du fästen som kan fästas på den.

Det finns ett antal olika märken och priser. För att ge dig en uppfattning följer här två exempel från olika märken och till olika priser:

next level racing skärmstöd

Stöd för skärmen Next Level Racing

Den är mycket enkel att montera, antingen på egen hand eller direkt på cockpit, och kan stödja 1 skärm från 24 till 85 tum.

Fanatec stativ för trippelmonitor

Rennsport Cockpit Triple Monitor Stand V2

Denna mellanhöga konsol från Fanatec återskapar en autentisk racingmiljö.

Sammanfattningsvis

Nu vet du i stort sett allt som finns att veta om simracing och den utrustning du behöver för att komma igång och träna under bästa möjliga förhållanden.

Allt handlar inte om pengar, men du måste ha en viss budget för att börja med Sim-racing. Som vi såg i den här artikeln kan du med en budget på cirka 1 000 euro ha råd med en helt anständig konfiguration som gör att du kan kombinera komfort och nöje.

Du kommer att upptäcka att tack vare Sim-racing kan du sätta dig i de största professionella förarnas skor, som Alonso eller Hamilton, och uppleva samma känslor som de gör, men från bekvämligheten av ditt eget hem. Ha det så kul!

Notez cet article

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKET FÖR UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar