Om du har hållit på med simracing under en längre tid är du väl medveten om den stora mängd olika inställningar och konfigurationer som finns tillgängliga. Du har de som är dedikerade till specifika motorsportdiscipliner, medan andra försöker vara lite av allt.
Olika inställningar kräver olika kringutrustning. Du håller säkert med om att en förare som föredrar F1 inte kommer att ha samma kringutrustning som en rally- eller driftingförare. Simulatorerna kan vara identiska(Assetto Corsa, till exempel), men bilarna och inställningarna kommer definitivt inte att vara desamma. Men det kommer alltid att finnas en punkt som förenar uppställningarna, ett nyckelelement som en konfiguration inte kan undgå att ha, och det är grunden.
Bland världsspelarna inom simracing finns Fanatec, en tysk tillverkare som har varit med i branschen i över 20 år. Fanatec erbjuder ett brett utbud av produkter för att tillgodose behoven hos alla sim-racer i världen och utvecklar både hårdvara och programvara för sin kringutrustning, vilket säkerställer att dess plattformar fungerar perfekt. Det är uppenbart att en Direct Drive-databas utan programvara för att hantera den inte är till någon större nytta. Hur ska du konfigurera inställningarna, anpassa basen efter dina behov och preferenser, eller till och med använda den för olika discipliner? Det är vad vi kommer att få reda på i det som följer. Jag ska presentera dig för Fanalab, programvaran som hanterar Fanatecs kringutrustning för simracing, från kedjestag och pedaler till rattar och växlar.
Vad är Fanalab?

Fanalab är Fanatecs egen programvara för hantering av all kringutrustning från den tyska tillverkaren. Eftersom varje produkt har ett mikrochip som styr och genererar data är det viktigt att ha en programvara som kan förstå allt detta och göra ändringar på flera punkter för att få en balanserad och högpresterande installation.
Tanken bakom ett sådant verktyg är inte bara att kunna konfigurera kedjestagets maximala vridmoment, force feedback-beteendet och vibrationernas intensitet, utan också att parametrisera vevstakarnas känslighet för att eliminera döda zoner eller få en mycket specifik känsla för foten.
Kringutrustning som stöds av Fanalab
Jag behöver inte påminna er om att Fanatec har en bred produktkatalog, från Direct Drive-kedjestag och kolfiberrattar till vevpartier och växlar, allt fördelat på 3 serier: CSL, ClubSport och Podium, för cyklar i instegs-, mellan- och toppsegmentet.
I stort sett alla Fanatecs kringutrustning för simracing stöder deras Fanalab-programvara, vilket ger dig ett mycket brett urval av produkter. Du har hela utbudet av kringutrustning från Podium och ClubSport, och en stor del av CSL-utbudet.
Hur Fanalab fungerar
Så det första du bör göra innan du testar något är att ladda ner den senaste versionen av Fanalab från Fanatecs webbplats och installera programvaran. När detta är gjort startar du Fanalab för att koppla den till simu på din PC. Detta görs via menyn ”Spelprofil ” på Fanalab, och du får en hel lista över spel som stöds. Och oroa dig inte, det finns massor att välja mellan, med en mängd arkad-, sim-arkad- och simuleringstitlar. Fanatec är en stor aktör inom simracingbranschen, och det är bara naturligt att deras produkter (kringutrustning och programvara) stöds av ett stort antal titlar på marknaden.
Genom att länka programvaran till simu kan du hämta viktiga telemetridata från Fanatecs kringutrustning, så att du kan finjustera deras inställningar för att passa dina preferenser, och det är vad vi kommer att få se.
Möjliga inställningar med Fanalab
Du håller säkert med om att racerförare inte har samma behov när det gäller kringutrustning för simracing. Vissa människor vill ha maximal realism, medan andra är mer intresserade av att ha en bra, avkopplande tid. Utnyttjandet av DD2-basens maximala vridmoment är tydligt inriktat på en proffsig simracerpublik. Som ett resultat har du olika alternativ för att justera vridmomentet, inklusive möjligheten att sänka det.
Här är några möjliga inställningar med Fanalab, eftersom den här programvaran är mycket omfattande och framför allt mycket kraftfull.
- Styrvinkeln. Beroende på bas har du maximala styrvinklar (eller rotationsvinklar) uttryckta i grader (°). Ju högre detta värde är, desto mer måste du vrida på ratten för att nå stoppet. Men med den här inställningen har du möjlighet att minska detta maxvärde och på så sätt göra körningen mer ”flexibel”, så att säga.
- Kraftfull återkoppling av kraft. Här kan du ställa in det maximala vridmoment som basen ska producera i procent. Till exempel: om du har en CSL DD 8 nm och ställer in detta värde på 100% får du en bas som matar ut hela sitt vridmoment.
- Kalibrering av kraftåterkoppling. I princip kommer du att ställa in basen så att den ger all kraftåterkoppling på ett grovt eller mjukt sätt. Den här inställningen är viktig, särskilt om du har en basmodell med mer än 8 nm vridmoment, som Clubsport dd+, eftersom du inte kommer att kunna se skillnad på asfalt, en vibrator, en stöt eller någon annan kraft.
- Svänghjulets tröghet. Denna inställning ger ett extra lager av realism, särskilt om du vill känna kroppsrörelser, kurvtryck, fordonsvikt och så vidare.
- Intensiteten i spelets effekter. Här kan du ändra alla effekter som överförs av spelet, t.ex. vibrationer, stötar och så vidare. I praktiken kommer detta inte att ha så stor inverkan på force feedback, men du kommer att få en ”mjukare” åktur, så att säga.
0 kommentarer