Moza R5
Fördelar
- Direktdriven bas som utvecklar 5,5 nm
- Hölje helt i aluminium
- Kompakt storlek
- Fantastisk körkänsla
Nackdelar
- Lite oskärpa vid fabriksinställningen
- Ganska begränsat ekosystem, särskilt när det gäller QR för denna bas
Vårt betyg: 9.6/10
Det har bara gått några år sedan den kinesiska tillverkaren av kringutrustning för simracing Moza Racing är aktiv i det segment som vi älskar så mycket. Som du vet är simracingvärlden mycket konkurrensutsatt, med många varumärken som har varit aktiva i flera år – ibland mer än 20 år för namn som Logitech , Thrustmaster eller Fanatec .
För att lyckas på en marknad måste du naturligtvis ha erfarenhet inom området, eller erbjuda produkter som är innovativa och prisvärda. För Moza Racing kommer erfarenheten inom området snarare från moderbolaget, som utvecklar och marknadsför stabilisatorer för kameror. Men Moza Racings styrka ligger i dess innovation och ganska aggressiva prissättning jämfört med konkurrenterna.
Bland den kinesiska tillverkarens katalog, som inte är riktigt lika omfattande som konkurrenternas, hittar vi en bas som tydligt är inriktad på Fanatecs mest populära produkt. Detta är den Moza R5 med ett vridmoment på 5,5 nm, och är fast besluten att ta marknadsandelar från CSL DD. I det följande kommer jag att presentera R5 för dig, ge dig dess styrkor och svagheter och berätta vad jag tycker om den.
Huvudsakliga och tekniska egenskaper hos basen
- DD-basen utvecklar 5,5 nm maximalt vridmoment
- Kompatibel endast med PC och dess simracingtitlar
- Aluminiumkonstruktioner från flygindustrin
- Oändlig rotationsvinkel
- Kompakt storlek på bara 15,7 x 12,4 x 17,4 cm
- QR från motorsport med trådlös anslutning vid ratten
Utformning
Precis som Fanatec och dess CSL DD (finns i 2 effektnivåer) är Moza Racings R5-bas kompakt och lätt och har samma design som R12, R9 och R3. Den allmänna formen på denna bas, eller snarare på dessa baser, liknar bokstaven ”. X ”med en drivaxel som kommer ut framtill.
R5 är helt svart, med vita varumärkeslogotyper på sidorna och framsidan. Jag måste erkänna att R5 och de andra ”små” baserna från Moza Racing är inspirerade av Fanatec CSL DD, åtminstone för deras karosseri. Sammantaget är den vacker, diskret och kommer att passa perfekt med många simracinguppsättningar.
Kundanpassad montering
Med tanke på att Moza R5 bara utvecklar 5,5 nm maximalt vridmoment kan du enkelt montera den här basen på möbler, till exempel ett skrivbord, med hjälp av klämman som säljs av den kinesiska tillverkaren. Denna klämma, eller ”Table Clamp”, har formen av en platta på vilken basen fästs underifrån, och två stora skruvar som är placerade på möbeln. När det gäller stabilitet kommer den inte att röra sig så länge du fäster klämman ordentligt på ett bord eller skrivbord.
Naturligtvis kan du montera R5 på en cockpit, ett chassi eller ett stativ via en frontplatta. Moza har snabbt gjort sig ett namn inom simracingbranschen och i stort sett alla produkter är kompatibla med många simracingchassin.
För varumärkets rattar har vi en QR hämtad från tävlingen, som är mer eller mindre densamma som den som används av Simagic . Jag märkte dock snabbt att denna QR var specifik för R5, och att om du redan har en gammal Moza-ratt kommer den inte att kunna användas på tillverkarens lilla bas. Ärligt talat förstår jag inte denna segmentering av sitt eget sortiment, särskilt när det gäller en QR som oundvikligen kommer att begränsa förarnas val, för att inte tala om att skrämma bort vissa av dem. Fanatec erbjuder till exempel bara en QR, eller 2 utbytbara QR, för alla sina produkter, från den billigaste basmodellen CSL DD till Podium DD2, som kostar en arm och ett ben.
Tillverkning och ytbehandling
Med tanke på den tuffa konkurrens som R5 utsätts för var den kinesiska tillverkaren tvungen att använda premiummaterial för sin lilla basmodell. Höljet är tillverkat av aluminium från flygindustrin, med utmärkt byggkvalitet och en felfri finish.
Den mattsvarta färgen dominerar denna bas, med lite glans på den del av drivaxeln som matchar QR. Återigen är lackeringen vackert utförd, utan grader eller defekter.
Att få grepp om basen
Jag har inte så mycket att säga om hur man hanterar R5, med tanke på att det är en basenhet och du kommer bara att röra den för att installera den och slå på den. Men användningen av aluminium optimerar inte bara den passiva kylningen av motorn och elektroniken, utan gör också basen mycket lätt. På vågen väger R5 bara 3,5 kg, vilket är en stor skillnad jämfört med de 5,5 kg som t.ex. en CSL DD väger.
När det gäller att installera en ratt är QR mycket effektiv och enkel att använda, vilket är att förvänta sig med tanke på att den är inspirerad av de rattar som används i motorsport och är praktiskt taget identisk med Simagic-systemet. Dra i ringen, rikta in ratten och snäpp fast den på plats. Den är snabb och anslutningen är onekligen en av de mest stabila jag har testat.
Känslor under lek
Jag ska nu gå vidare till hur den här lilla Moza Racing-basen känns. Först och främst förser den kinesiska tillverkaren oss med ett mycket omfattande programvarupaket (Pit House) som gör att vi kan justera och parametrisera mer eller mindre alla egenskaper hos DD-basen. Jag berättar detta för dig eftersom du som standard kommer att känna en viss oskärpa då och då när du kör R5, särskilt när det gäller förlust av grepp.
När du väl har gjort dina inställningar är R5 mycket kommunikativ, med force feedback som är både fin och ganska kraftfull. Tja, jag måste erkänna att 5,5 nm vridmoment inte är någon match för en R9 eller en CSL DD med boost kit, men det är ingen match för en T-GT II och en CSL DD med 5 nm.
Återkopplingen är exakt när du har gjort dina inställningar, med kommunikation av praktiskt taget allt som bilen framför dig gör, oavsett om det är gupp, kollisioner, kurvor, massöverföringar och allt annat. Uppriktigt sagt är R5 en utmärkt konkurrent till de bästa i segmentet, nämligen CSL DD.
Kompatibilitet
R5 är en bas som är exklusivt kompatibel med PC-plattformen och dess simracingtitlar. Så du kommer inte att ha några problem med ACC, AC, iRacing eller ens Forza Motorsport. Du kommer dock att märka av ett ganska märkligt beteende med Forza Horizon 4 och 5, och det är helt normalt eftersom fysiken i dessa två titlar inte kommunicerar utmärkt med Moza Racings grunder. Men oroa dig inte, en tur till Pit House och spelets kontroller löser problemet ganska snabbt.
Mozas ekosystem är en helt annan historia, eftersom det finns en tydlig uppdelning av produkter, särskilt när det gäller rattar och deras QR. Som ett resultat kommer R5 inte att kunna rymma de gamla GS eller CS rattarna, till exempel, och det tycker jag är riktigt synd.
Valuta för pengarna
Beroende på vilken onlinebutik du föredrar kommer Moza R5 att säljas för cirka €350, exakt samma pris som 5nm CSL DD. Med tanke på detta referenspris, känslan hos R5 och dess byggkvalitet, är det ganska bra valuta för pengarna när du sätter upp en sim-racing-installation.
Min bedömning
Moza Racings R5 visade sig vara en mycket bra bas att använda i sim-racing, särskilt för förare som kommer från en rem- eller växellådsdriven setup. Vridmomentet på 5,5 nm är mer än tillräckligt för att ge dig en bra nivå av inlevelse i praktiskt taget alla de sim-racingtitlar som finns tillgängliga idag.
Denna bas har dock sina begränsningar, särskilt när det gäller uppgradering. Om vridmomentet på 5,5 nm inte räcker för dig har du inget annat val än att byta till R9, vilket är riktigt synd, särskilt eftersom Fanatec låter dig uppgradera din CSL DD med boost-kitet.
Men om du tror att R5 kommer att räcka, då kan du gå för det utan att tänka för mycket.
0 kommentarer