P1Sim Mistral
Fördelar
- Tillgänglig med 2 eller 3 pedaler
- Utmärkt feedback från loppet
- Haptisk feedback på gaspedal och broms
- Fullt justerbara pedaler (hårdvara och mjukvara)
Nackdelar
- Inte mycket, bortsett från haptisk feedback som låter lite
Vårt betyg: 9.7/10
Det verkar inte råda någon brist på varumärken och aktörer inom simracingbranschen, särskilt inte de som fokuserar på high-end-marknaden. Då och då dyker det upp ett nytt varumärke som vill konkurrera med de stora namnen i branschen. I mainstreamsegmentet, dvs. varumärken för alla, kommer projektet sannolikt att bli svårt att uppnå, eftersom aktörer som Fanatec, Simagic och Moza har varit med i matchen under en längre tid. Det kan man göra om man erbjuder konkurrenskraftiga priser och framför allt innovativa produkter.
I den övre delen av marknaden kan det fungera, med tanke på att det är en ganska liten marknad. Det exempel jag kan ge är ett litet franskt företag , P1SIM, som erbjuder handgjorda kringutrustning för sim-racing som riktar sig till premiumsegmentet och ännu högre.
Bland de produkter som säljs på varumärkets webbplats finns Mistral vevparti. På papperet är det en modell med 2 eller 3 pedaler, en HALL-sensor på gaspedalen, en 200 kg Load Cell på bromsen och en koppling som ser ut som gaspedalen. I det följande ska jag introducera dig till denna pedalboard och berätta vad den gör på en sim-racingrigg.
Huvud- och tekniska egenskaper hos vevpartiet
- Helmetallkonstruktion, från pedalplattan till ramen, inklusive alla motståndssystem (gas, broms och koppling)
- Lastcell på broms med 200 kg motstånd
- HALL-sensor på gaspedalen
- Alla aspekter av pedalerna kan justeras
- PC- och Simhub-kompatibel via en plug-in
- Finns i en rad olika färger för komponenterna till bottenfästet
- Haptisk återkoppling på broms- och gaspedaler
- Individuella pedaler för valfri position på ett chassi och möjlighet att installera dem på en platta som säljs av P1SIM
Utformning
Mistrals design kan sammanfattas med ett ord: magnifik. Jag tycker ofta, och säger det också, att många simracingprodukter är vackra, men Mistral sätter verkligen ribban väldigt högt jämfört med konkurrenterna. Jag vet inte om det är designen eller de färganpassningselement som du kan välja mellan, men den är verkligen mycket vacker. Jag tror faktiskt att det är den enda sim-racingprodukten, åtminstone pedalbordet, där du har flera färger tillgängliga, om jag inte är dum förstås.
Tre övergripande färger erbjuds: matt svart, glansig svart och glansig svart med vita eller mycket ljusgrå pedaler beroende på ljuset. Den är vacker, men inte prålig, såvida man inte tar med de lila elementen förstås. När du ser den för första gången kommer du att tro att det är en produkt som tagits från en racerbil, och det är också vad företaget säger på sin webbplats: ”Designad av riktiga racingingenjörer och utvecklad med riktiga förare”.
Kundanpassad montering
Mistral kan monteras på två olika sätt: antingen direkt på sittbrunnen eller på basplattan eller fästet om du föredrar det. Pedalerna monteras med två skruvar som fästs direkt på ramen eller basplattan med hjälp av de skruvar och bultar som medföljer Mistral. Allt du behöver är verktygen för att utföra åtgärden.
Jag måste dock informera om en sak: infästningen av bottenplattan är inte standard för att anpassas till de lösningar som redan finns på marknaden, förutom på aluminiumprofiler. Om du har ett rörchassi kommer du nästan säkert att behöva borra i plattan för att rikta in skruvhålen. Det är lite synd, måste jag säga, men samtidigt såg P1SIM dagens ljus först 2022, så jag tänker att företaget borde rätta till saker och ting i tid.
Tillverkning och ytbehandling
På denna punkt betonades ”very premium” vid alla möten. För det priset får du metall, metall och inget annat än metall. Byggkvaliteten ligger långt över vad du hittar i Mistral-segmentet, och med god marginal. Alla delar är monterade för hand, enligt varumärkets webbplats, med stor uppmärksamhet på detaljer.
Oavsett om det handlar om pedalkomponenternas struktur, lagren, fjädrarna eller skruvarna är allt fantastiskt och mycket premium. När vi började med simracing för att konkurrera med populära märken var vi tvungna att erbjuda en kvalitetsprodukt, och P1SIM och Mistral har vunnit dagen.
Inställningar för pedal
Med tanke på att vi har oberoende pedaler är justeringarna suveräna på deras placering på chassit eller basplattan. Du kan leka med avståndet som du vill, med huvudet uppåt, huvudet nedåt, symmetriskt, asymmetriskt, etc. Och det är bara för monteringen. Och det är bara för att fixa dem.
Väl på plats kan du ändra pedalernas lutning, fjädrarnas motstånd (utom för kopplingen, som är standard), pedalernas vinkel och allt däremellan. Det är verkligen mycket avancerat, och det måste det vara, annars skulle Mistral inte kunna hitta tagare på en sim-racingmarknad som befolkas av hårda konkurrenter.
Och det är bara den mekaniska delen av inställningarna. Det här vevpartiet är Simhub-kompatibelt via ett specifikt plugin som tar konfigurations- och parameteriseringsaspekten ännu längre. I princip kan du göra allt via programvara, från kalibrering och pedalkurvor till haptisk återkoppling på broms och gasreglage. Som sagt, det är komplett, och det måste det vara, för varför annars chansa med ett varumärke som fortfarande är i sin linda?
Känslor under lek
Låt oss gå vidare till det ämne som intresserar oss mest när det gäller Mistral: känslan. För att göra en lång historia kort är det ett utmärkt vevparti för sim-racing, särskilt när det kommer från ett företag som just har lanserats på marknaden.
När det gäller åkkomfort blev jag förtrollad av Mistral av den enkla anledningen att detta vevparti erbjuder ett brett utbud av pedaljusteringar. Från lutning till avstånd, för att inte glömma fjädrarnas vandring och hårdhet, absolut allt är justerbart, så att du kan ha ett vevset som passar alla sim-racing situationer. Oavsett om det handlar om GT, F1 eller chill driving är Mistral perfekt i alla cockpits.
När det gäller bromspedalen – och låt oss vara tydliga, det är den viktigaste av dem alla – erbjuder de olika elastomererna som levereras med Mistral var och en en specifik motståndsnivå. Och i kombination med pedalinställningarna, både hårdvara och mjukvara, kommer du snabbt att upptäcka att du är nöjd med en exakt pedal som ger en realistisk känsla. Mistral är dessutom utrustad med haptisk återkoppling på broms och gas, vilket är utmärkt för en extra dos realism när ABS, antispinn eller helt enkelt greppförlust griper in. Ärligt talat borde haptisk återkoppling finnas på alla avancerade vevsatser, det är en game changer enligt min mening.
Kompatibilitet
Det är inte förvånande att Mistral endast är kompatibel med datorer som kör Windows 10 och 11. För virtuella förare som inte vill ge upp Windows 7 kan det vara dags att uppgradera, eller riskera att gå miste om en unik upplevelse med denna pedalboard.
När det gäller sim-racingtitlar är listan lång och innehåller AC, ACC, iRacing, rFactor och mycket mer. Den är omfattande och du bör inte ha några problem med kompatibilitet, eller ens upptäckt, så länge du har en ny maskin och en aktuell titel.
Som jag nämnde ovan stöds Mistral också av Simhub genom att installera det specifika pedalboard-pluginet.
Valuta för pengarna
Mistral börjar på 649 euro i 2-pedalskonfiguration och kostar 899 euro om du tar den med kopplingen. Det är naturligtvis dyrt, men samtidigt är det premium och högpresterande. Jag skulle säga att den ger valuta för pengarna jämfört med konkurrenterna från Simagic,Asetek Simsports och andra märken, och särskilt när det gäller känslan.
Min bedömning
Mistral är ett fantastiskt vevparti i toppklassen som siktar på att ta en andel av simracingmarknaden mot varumärken som är väletablerade inom segmentet. Och med tanke på känslan, designen och byggkvaliteten hos det här vevpartiet måste jag säga att det har alla chanser.
För PC-spelare skulle jag rekommendera det utan minsta tvekan, särskilt om du handlar mellan 700 och 900 euro.
0 kommentarer