Välj en sida

Simlab XP1 vevparti: Test och utlåtanden

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Simlab XP1

Fördelar

  • Mycket justerbart vevparti
  • Utmärkt byggkvalitet
  • 200 kg Lastcell

Nackdelar

  • Ingen haptisk återkoppling (vibrationer) för ABS
  • Inget stöd eller fotstöd som standard

Vårt betyg: 9.6/10

Företaget Simlab är lite ung på marknaden för simracing. Det skapades 2015 av en enkel anledning: grundaren kunde inte hitta en cockpit för simracing som både var av god kvalitet och prisvärd. Alternativen vid den tiden, och detta är fortfarande fallet för vissa märken, var dyra för kvalitetsalternativen, och de andra var inriktade på en amatörpublik som spelar Forza Horizon och inte Assetto Corsa.

Simlabs sortiment består huvudsakligen av cockpits, men i katalogen finns även kringutrustning för simracing, inklusive pedalbord, handbroms, instrumentpaneler och andra racingtillbehör för att anpassa din installation.

På tal om pedaler, så är XP1 är det holländska varumärkets svar på branschens tungviktare. Där de flesta konkurrenter, åtminstone i det här segmentet, erbjuder Load Cell-vevställ med 100 kg kraft, fördubblar XP1 det värdet och kan till och med jämföras med hydrauliska enheter i vissa fall. I det följande tar vi en närmare titt på hur XP1 mäter sig mot konkurrenterna.

Huvud- och tekniska egenskaper hos vevpartiet

  • Hel aluminiumkonstruktion
  • Finns i 2 versioner: 2 eller 3 pedaler
  • Kompatibel med PC och RaceDirector
  • Justerbara pedaler vid alla punkter
  • 200 kg Lastcell
  • 16-bitars upplösning på pedaler
  • Kontrollbox för enkel hantering av kabeldragning och anslutning till PC
  • Levereras med ett antal elastomerer och fjädrar för både broms och gaspedal
  • Gas- och kopplingspedal med magnetisk sensor

 

Utformning

Designen på XP1 är helt enkelt magnifik och skriker premium redan från första visuella kontakten. Den är inte bara vacker, utan även minimalistisk, vilket innebär att den passar perfekt i alla installationer.

Pedalerna är svarta och ingår i en grå ram. Längst fram finns ett litet vred för justering av pedalerna. Baktill sitter motståndssystemet, även det i blått, och guld för LC. För mig är det här helt enkelt ett av de vackraste vevsatserna som finns på marknaden just nu.

Simlab XP1 vevparti Test & recensioner

Kundanpassad montering

Den första besvikelsen är monteringen av XP1. Allt du får i lådan är de 2 eller 3 pedalerna, beroende på ditt val vid inköpstillfället. Det finns ingen platta, konsol eller ens fotstöd som levereras som standard med XP1. Du måste betala i kassan för att få dessa, och jag tycker att det ser billigt ut av Simlab att ha tagit den här vägen, särskilt eftersom XP1 inte är exakt budgetvänlig och det justerbara stativet kostar mindre än € 90.

Varje pedal är individuell, och du behöver ett modernt chassi som kan hantera detta. Monteringen är relativt enkel: du har 2 skenor på varje sida av pedalerna för att rymma skruvarna och bultarna och för att möjliggöra montering på ett chassi. All hårdvara finns i XP1-lådan, och du får även ” T ”för cockpits i aluminiumprofil.

 

Tillverkning och ytbehandling

XP1 är baserad på en konstruktion helt i aluminium, även komponenterna är i metall. Byggkvaliteten är helt enkelt av högsta klass, värdig andra Simlab-produkter. Det märker du så fort du tar upp en av pedalerna och packar upp den för första gången.

När det gäller finishen är det uppenbart: premium och ännu mer premium. Varje del av pedalerna är maskinbearbetad till perfektion, utan fläckar, grader eller något annat. Allt är perfekt, från pedalplattan till justeringsknapparna och monteringen av produktens komponenter. Men man var tvungen att göra eftergifter, och detta återspeglades i XP1:s kontrollbox. Det är den typ av riktigt billig plast som du är rädd för att klämma lite för hårt mellan händerna eller tappa. Lyckligtvis är den här delen avsedd att installeras längst bak i cockpiten och inte visa sig igen.

 

Inställningar för bottenfäste

Så, de inställningar som finns på XP1. För vissa behöver du verktyg. För de flesta behövs det inte. På det här vevpartiet kan du justera pedalernas höjd och vinkel, pedalplattans vinkel, ändstoppet, fjädrarnas hårdhet, elastomernas hårdhet, förspänningen av fjädern med hjälp av tumhjulet och pedalernas totala hårdhet.

Det var för de fysiska inställningarna. Naturligtvis erbjuder Simlab mjukvaruinställningar via RaceDirectornär XP1 är ansluten till en dator. För att uttrycka det enkelt: pedalerna är mycket justerbara, oavsett om det gäller gas-, broms- eller kopplingspedalen.

Simlab XP1 vevparti bild 2

Känslor under lek

När XP1 är installerad i din cockpit är det dags att ta ut den på några varv. Första intrycket är utmärkt, måste jag säga, med en mycket smidig gaspedal under höger fot. Pedalen är justerbar för att passa olika sim-racing-tävlingar. Dessutom är fjädern utbytbar, så att du kan justera motståndet.

Bromspedalen är en helt annan historia. Du har samma inställningar som för gaspedalen och dessutom möjlighet att byta ut elastomeren och fjädern för att ändra känslan under högerfoten.

Lastcellen är ett tvåstegssystem, som finns på de flesta produkter i det här segmentet. Fjädern (första steget) tar hand om cirka 70-80% av bromskraften, med utbytbar fjäder naturligtvis, och elastomeren tar hand om de återstående procenten för att ge dig en bergfast känsla. När det gäller känslan är XP1 ren simracingglädje, särskilt för sin bromspedal och 200 kg LC. Du behöver bara några varv på banan för att få grepp om bromsningen med XP1, även om den inte har haptisk feedback för ABS, vilket jag måste erkänna är lite synd.

Jag märkte inte av någon dödzon alls vid det första bromsslaget, och ändå, RaceDirector kan du justera alla aspekter av detta vevparti.

 

Kompatibilitet

Som alla Simlabs kringutrustningar är XP1 endast PC-kompatibel. Den lilla lådan som medföljer pedalbordet kan anslutas via USB till vilken dator som helst som kör Windows.

Och för sim-racingtitlar får du inbyggd kompatibilitet med branschens främsta, nämligen AC, ACC, iRacing, AM2, RF2etc. Med RaceDirector kan du dessutom konfigurera den här enheten så att den fungerar med mer eller mindre allt som har med simracing att göra.

Simlab XP1 vevparti bild 1

Valuta för pengarna

Det finns 4 alternativ att välja mellan för XP1: versionen med 2 pedaler för 499 euro, versionen med 3 pedaler för 649 euro, versionen med 3 pedaler för 399 euro och XP1 Black Edition. Svart utgåva för 649 euro, och enbart kopplingspedalen för 199 euro. Det finns också en sektion med tillbehör som tillval, för att hålla nere prisvärdheten, antar jag.

Jämfört med konkurrenterna är XP1 mycket aggressivt prissatt, vilket ger den utmärkt valuta för pengarna. Visserligen, om du tar den i en 3-pedalskonfiguration med basplattan, kommer prislappen att ligga i närheten av €740, men det är fortfarande ett mycket bra pris för en produkt av högsta kvalitet, och en högpresterande sådan. Glöm inte att en Fanatec ClubSport Pedals V3 Inverted kostar 600 euro.

 

Min bedömning

Jag älskade verkligen att använda denna XP1 från Simlab. Den är vacker, användbar, kraftfull, justerbar och, framför allt, attraktivt prissatt jämfört med konkurrenterna. Om du redan har ett bra Load Cell-pedalbord på din dator kommer XP1 inte att få dig att ändra dig och bli kär i Simlabs erbjudande. Det är fortfarande en premium kringutrustning för simracing som alla andra, men den revolutionerar inte heller sitt segment. Och om du är en konsolracer är den inte ens värd att överväga, eftersom den inte är kompatibel med Xbox- och Playstation-plattformarna. Fanatec är fortfarande den obestridda mästaren i det här segmentet.

Men om du funderar på ett Load Cell-pedalbord för en PC-installation är XP1 definitivt värt en titt. Du får utmärkta pedalinställningar, 200 kg Load Cell, byggkvalitet som är värdig tyska lyxbilar och ett begränsat pris. Ärligt talat, för förstagångsköpare, XP1 kryssar i alla rutor för en bra LC-pedalbord.

Simlab XP1 vevparti bild 4

Simlab XP1

Ett högpresterande vevparti som ger utmärkt valuta för pengarna.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

Moza CRP: Test och granskning

Moza CRP: Test och granskning

CRP för MozaFördelar Struktur av aluminiumlegering Utmärkt byggkvalitet Lastcell på bromsen och justerbara fjädrar på...

Moza SR-P : Tester & Åsikter

Moza SR-P : Tester & Åsikter

Moza SR-PFördelar Konstruktion helt i metall Bromspedal för lastcell Utmärkt byggkvalitet Justerbara pedaler Nackdelar...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKET FÖR UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar