Välj en sida

Vilken är den bästa snabbkopplingen?

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Att vara ett fan av simracing innebär ett antal saker: att ha en komplett installation inklusive kringutrustning som ibland ligger i teknikens framkant, och att ha en passion för bilar. Det är sant att den andra punkten är giltig för många människor, särskilt män. Men det första är typiskt för sim-raceurs.

Som du säkert kan föreställa dig finns det många aktörer i simracingvärlden, varumärken som har varit med i spelet i över 20 år. Med en sådan erfarenhet kan de tillverka produkter och kringutrustning som är specifika för disciplinen, oavsett om de är bra eller dåliga. Och låt mig inte börja prata om ekosystem, för varje varumärke har sin egen syn på saker och ting.

Att vara förare innebär alltid att vara bra på något. Men för att bli bra på en disciplin måste du prova flera för att hitta det du verkligen gillar. För sim-racing är det precis samma sak: varje bra racerförare har sina preferenser när det gäller motorsport, och ofta den inställning som följer med dem. Förutom att sim-racinguppsättningarna i de flesta fall inte förändras så mycket på papperet, förutom för en sak: ratten. Naturligtvis finns det discipliner som fullt ut använder sig av specifik kringutrustning som en handbroms, men det är begränsat till drifting och rally.

Därför har varje bra sim-racer flera rattar, eller hjul om du så vill, så att du kan tävla i olika discipliner. Du har F1, GT3, Formula, Nascar, Drift, rally, allt möjligt. Förutom att det är bra att ha flera rattar. Att utnyttja dem är bättre. Och för att utnyttja dem behöver du en Quick Release. I det följande kommer jag att ge dig en översikt över de QR-märken som finns på marknaden, med deras styrkor och svagheter.

Fanatec QR

Vi börjar med ett märke som har varit med i spelet om kringutrustning för sim-racing i över 20 år, Fanatec. Den tyska tillverkaren vet allt om produkter för simracing och har utvecklat QR:er under hela sin existens. De senaste modellerna är QR1 och QR1 Lite.

QR1 är alltså en modell som utrustas med Fanatec-ratten i mellan- och toppsegmentet. Den är tillverkad av metall med en ring som du måste dra mot dig för att fästa ratten i basen, och operationen bör inte ta mer än 20 sekunder om du är mycket uppmärksam på anslutningsstiften. Om du tittar närmare på QR1 hittar du 5 stålkulor som finns där just för att QR ska kunna fästas i basen, utan att det uppstår någon rörelse eller något glapp i mitten.

Efter att ha använt flera Fanatec rattar med denna Quick Release, måste jag säga att jag inte hade några problem med den. Men QR1 har också genomgått en del revisioner under årens lopp, och det är därför de senaste modellerna fungerar så bra. Denna Quick Release fästs på ratten med skruvar och hela saken rör sig inte, och den har inte heller något glapp i mitten, något som inte kan sägas om QR1 Lite.

När det gäller QR1 Lite är det en “budgetvänlig” snabbkoppling som används på rattar i instegsklassen (en stor del av CSL-sortimentet). Denna QR är tillverkad helt i plast, med en ring som kan vridas på sidan för att hålla den på plats. Rent praktiskt finns det några få grader av spel i mitten, oavsett vilken bas du har. Detta är mycket mer uttalat om du har en bas på 8 nm eller mer. Men om du väljer 8nm-basen kommer du inte att välja QR1 Lite, som bara finns där för att fungera som en gateway till Fanatecs ekosystem.

Thrustmaster QR

Thrustmaster har också varit en viktig aktör inom simracingbranschen i över 20 år, och tillverkaren har många kringutrustningsprodukter i sitt sortiment. Uppenbarligen har Thrustmaster en QR som gör det möjligt att byta hjul ganska långsamt på tillverkarens baser. Principen för Quick Release i simracing är att snabbt kunna byta ratt utan att behöva använda verktyg, som är fallet på en racerbil. Förutom att du med Thrustmaster måste ta fram skruvmejseln varje gång du ska byta hjul.

Så här fungerar det: Du sätter ratten på QR och drar plastringen mot ratten. Rikta in skruvgängan och dra åt helt för hand. När detta är gjort tar du ut skruven och tar ut skruvmejseln för att dra åt allt ordentligt. Operationen är lång och lite tråkig, men den rör sig i alla fall inte så mycket.

Simucube QR

Simucube är ett mycket förstklassigt varumärke för kringutrustning till sim-racing, i synnerhet Direct Drive-baser. Och där det finns en premie finns det ofta en unik, skottsäker lösning. Och så är fallet med Simucubes QR.

Till skillnad från andra varumärken inom Quick Release har Simucube tagit ett annorlunda grepp om sin produkt. Mekanismen innebär att en metalldel av QR monteras i ett spår eller en skena av något slag, och att en säkerhetsnål sätts in för att säkerställa att hela mekanismen inte rör sig en muskel.

I praktiken är denna mekanism verkligen unik, men den är också mycket genial och mycket solid. Ratten kommer inte att röra sig alls, oavsett vilken kraft som utövas av force feedback. Men allt är inte perfekt, och vissa förare tenderar att tappa säkerhetsnålen. Vad mig beträffar hade jag inte detta problem, och enligt min mening berodde det på bristande koncentration från förarnas sida.

Simagic QR

Simagic är en relativt ung aktör i simracingvärlden, men har ändå lyckats revolutionera disciplinen med innovativa, högpresterande produkter. Som ni vet hämtar simracing mycket av sin inspiration från motorsport, och Simagic gjorde samma sak när de utvecklade sin QR: de hämtade inspiration från de rattar som används i tävlingsrattar.

Systemet innehåller en ring som frigör fästmekanismen, som har 10 stålkulor. Hittills är man först med att använda 10 kulor, jämfört med Fanatec och dess 5 kulor. Ur säkerhetssynpunkt är Simagics QR mycket solid och ger ett tillbehör som inte kommer att anslutas alls, oavsett hur du använder din ratt. Den sitter på plats oavsett om du har en 8 nm eller 25 nm bas. För mig är det en utmärkt QR, pålitlig och framför allt mycket solid. Dessutom tar rattbytet inte mer än 10 sekunder att genomföra.

Moza Racing QR

Enkelt uttryckt har Moza Racing kopierat utformningen av Simagic QR, så att vi får en produkt som liknar varandra i utformning, funktion och, framför allt, användning. Det är en utmärkt QR, precis som Simagics, så du kommer inte att ha några problem med att använda den, oavsett din installation. För att byta ut ett hjul är det samma sak: dra i ringen, ta bort hjulet, sätt på ett annat och så är det klart. Räkna med en varaktighet på cirka 10 sekunder.

Andra QR tillgängliga

På denna punkt har vi två bidrag: Logitech och Thrustmaster. Med sin nya Direct Drive G Pro Racing-bas är Logitech tydligt inriktat på att konkurrera med Fanatec och de andra aktörerna i detta segment. Och för att göra detta utvecklar det schweiziska varumärket ett helt nytt ekosystem med rattar, pedaler och allt det andra. Hittills har vi en DD-bas, en ratt och pedaler, och även ett QR-system.

Thrustmaster gör samma sak med sin T818-bas. QR är här, men rattarna har inte kommit än. Därför erbjuder tillverkaren en adapter för att koppla sin nya QR till de gamla rattarna.

När det gäller dessa två märken vill jag inte gå in för mycket på deras QR förrän jag har dem till hands, liksom rattarna och underredena.

Vilken ska jag välja?

I ärlighetens namn begränsas man ibland av den plattform och det ekosystem man befinner sig på. Som ett resultat baseras QR på din bas, vilket kommer att diktera valet av ratt/hjul. Det finns dock QR som gör att du kan blanda ihop saker lite, så att du kan ha en bas från ett märke och en ratt från ett annat, förutsatt att du har kompatibel kringutrustning förstås.

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKET FÖR UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar