Thrustmaster T598
Fördelar
- 5 nm konstant vridmoment med overboost-funktion för 100 % mer effekt
- Komplett paket till ett attraktivt pris
- Skalbara pedaler
- Kompatibel med PC och Playstation
Nackdelar
- Genomsnittlig byggkvalitet, särskilt ratten
- Ergonomi som lämnar en del övrigt att önska
- Playstation-integrationen är ännu inte optimal för de flesta titlar
Vårt betyg: 8,5/10
En ny era håller på att inledas inom simracing, framför allt i och med Corsairs förvärv av Fanatec, men även för Thrustmaster, som inleder sitt uppdrag att återta sin marknadsandel i en allt hårdare konkurrens.
Thrustmaster är, för att uttrycka det rakt på sak, en nyckelspelare i simracingbranschen, av den enkla anledningen att detta franska märke är det självklara valet för alla som vill ge sig in i virtuell racing och även flygplanspilotering. Under lång tid dominerade detta märke instegsnivån på simracingmarknaden, särskilt med sina budgetvänliga alternativ, vilket gav en hel del racingspänning.
Men de tekniska framstegen stannar inte där, och racingutbudet på nybörjarnivå har snabbt fyllts på med billiga Direct Drive-paket. De mest konkreta exemplen är Fanatec CSL och Moza R3, som har ett vridmoment på 5 nm respektive 4 nm, samtidigt som de är kompatibla med PC och konsol.
Thrustmaster tänkte verkligen inte låta konkurrenterna ta deras marknadsandelar, särskilt som varumärket har tagit lång tid på sig att säkra sina grundvalar. Varumärkets nya slogan är ”Drive Into The New Era ”, och den förebådar en mängd framtida produkter, inklusive T598-paketet. I det följande ska vi ta en titt på vad det är och om det kan stå upp mot konkurrensen.
Paketets huvudsakliga och tekniska egenskaper
- Direct Drive-bas som utvecklar 5 nm vridmoment vid konstant, med 10 nm vid topp
- Komplett paket med DD-bas, ny ratt och uppgraderingsbara LTE-pedaler
- Bas med en direktdriven axial elmotor
- Kompatibilitet med PS4, PS5 och PC
- Ratt med 30 cm diameter
- Uppgraderingsbart vevparti för Load Cell-kit
- Skärmen är integrerad i basen och utrymmet är mycket litet för den effekt som levereras
- 21 knappar och 2 paddlar
- QR hämtat från T818
Utformning
Designen på T598 är till viss del inspirerad av T818, åtminstone när det gäller basen. Den har en helsvart sexkantig form och ett mycket litet fotavtryck. T598-basens mått påminner mig om dem på Cammus C5, den är så liten. På framsidan av basen finns en liten skärm och fyra reglage för olika inställningar.
Ratten är en nyhet i Thrustmasters katalog, och den heter Sportcar. Designen är sober, med en helt rund form, ett kolfiberhölje på frontplattan och några röda accenter, särskilt 4 ränder på ratten. Sidorna har silikonstruktur för bättre grepp.
Pedalerna är Raceline Pedals LTE, och jag tycker att de ser bra ut. Designen påminner om Fanatec CSL Pedals, med ett fotstöd som fungerar som huvudplatta och pedaler som fästs på den bakifrån. Den är sober, med ett helsvart yttre och några TM-logotyper på fotstödet och pedalplattorna.
Kundanpassad montering
T598 monteras på möbeln med Thrustmaster-klämman som vi alla känner till, och du får också en platta för att ställa in basen i en viss vinkel. Monteringen är inte bara snabb att göra, utan också mycket enkel.
När det gäller pedalerna har du silikonkuddar som gör att du kan placera dem på golvet, samt fästpunkter för cockpitinstallation. Det finns dock två punkter att tänka på:
- Om du har ett klinker-, matt- eller parkettgolv skulle jag råda dig att montera vevpartiet på någon form av mellanplatta, eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt med kontaktyta i standardkonfigurationen.
- För spelare med cockpit och/eller stativ kan du behöva borra hål för att rikta in och fästa pedalerna.
Tillverkning och ytbehandling
För att uppnå ett attraktivt försäljningspris var man tvungen att göra eftergifter. Och naturligtvis är det materialen som har fått ta smällen. Basen är tillverkad helt i plast, liksom ratten. Endast pedalerna har en metallstruktur, eftersom de ska få en Load Cell-kit i framtiden.
När det gäller finishen märkte jag inte riktigt några fel. Gapen är minimala på basen, och den övergripande monteringen är ganska bra, måste jag säga. Pedalbordet följer samma filosofi, med metall och en bra finish för priset.
Ratten är tillverkad helt i plast, med ett kolfiberhölje på frontplattan som ser helt rätt ut. Runt kanten används gummi för greppen. Endast en del av ratten är av metall: paddlarna, och de är också magnetiska, vilket jag måste säga är mycket ovanligt för ett så konkurrenskraftigt pris.
Att få grepp om paketet
Sportcar-ratten är 30 cm i diameter och har en helt rund form. Körställningen är racingliknande, något under 09:15. Paddlarna på baksidan av ratten passar perfekt under fingrarna och är lätta att manövrera med ett bra ”klick”.
Men den övergripande ergonomin på ratten lämnar lite övrigt att önska. Den nedre delen av ratten är bra när det gäller ergonomi, för praktiskt taget alla knappar utom riktningskorset. Den övre delen är en annan historia. De 6 knapparna (3 på varje sida) är uppriktigt sagt oproportionerliga och ofta svåra att trycka på. Det känns konstigt att använda dem, särskilt om man till exempel mappar dem till en handbroms. Ärligt talat har Thrustmaster ofta lyckats förbättra ergonomin i sina rattar, men den här gången räcker det inte riktigt till.
Känslor under lek
Låt oss gå vidare till vad det här nya sim-racingpaketet har att erbjuda. Först och främst finns det en hel mängd inställningar tillgängliga på basen och på pedalerna också. Åtminstone när det gäller pedalernas position.
På datorn är känslan i T598 bra i absoluta termer. Den är inte lika fantastisk som konkurrenternas, särskilt Fanatec och Moza, som har en mycket bättre Direct Drive-upplevelse än Thrustmaster. Men T598 håller måttet.
Axial-elmotorn ger mycket känsla i lägen som ACC eller AC, och de olika grundinställningarna gör det möjligt att finjustera den övergripande upplevelsen. Det konstanta vridmomentet på 5 nm och motorns förmåga att utnyttja de oönskade effekterna av Axial Drive ger en vibrationsrik upplevelse med bra känsla, men ibland lite för mycket tycker jag. Som på vibratorerna, till exempel, där det kan vara svårt att säga vilken sida som får stötar. När det gäller vevpartiet är Raceline LTE helt enkelt för mjukt för att klara av en LC, men det är ändå mycket exakt att använda.
På PS5 är historien annorlunda. Visst, du får känslan med hyfsad feedback, vibrationer, styrprecision och hela skiten. Men från ett spel till nästa måste du ändra alla dina inställningar för att få någon form av konsekvent upplevelse, och då har jag inte ens nämnt vibrationerna, som kan vara nästan var som helst på spektrumet.
Kompatibilitet
T598 är inte bara kompatibel med hela Thrustmasters nuvarande sortiment, så länge du har en ratt som använder märkets nya QR, eller väljer adaptern.
När det gäller plattformar har vi bara PC och Playstation (PS4 och PS5). Thrustmaster har inte nämnt Xbox-kompatibilitet för tillfället.
Valuta för pengarna
Detta paket säljs till ett riktigt konkurrenskraftigt pris på €499, vilket sätter det i direkt konkurrens med en 5nm CSL DD som inte är på specialerbjudande och en Moza R5. T598 har dock ett trumfkort i rockärmen, och det är överboosten på dess motor, som gör att den tillfälligt kan utveckla 10nm vridmoment, utöver de 5nm som är konstanta. De andra baserna har samma vridmomentvärden, men på topp.
Enligt min mening ger T598 bra valuta för pengarna jämfört med konkurrenterna. Visserligen dominerar plasten, men du kommer inte att bli besviken när det gäller prestanda.
Min bedömning
Om du letar efter en högpresterande, relativt billig instegsbas är T598-paketet perfekt för dig. Det är sant att det har några brister, men dessa har alla att göra med integration med sim-racingtitlar och plattformar.
T598:s hårdvara fungerar bra, och jag föreställer mig att Thrustmaster kommer att åtgärda alla små brister i den här basen med uppdateringar och bättre mjukvaruintegration.
0 kommentarer