Välj en sida

Simlab XB1 handbroms : Test och åsikter

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

SimLab XB1

Fördelar

  • Utmärkt byggkvalitet
  • 150 kg Lastcellssystem
  • Attraktivt pris
  • Olika inställningar för motstånd

Nackdelar

  • Ingen justering på handtaget
  • Icke anpassningsbar handbroms

Vårt betyg: 9.7/10

Simlabhar varit verksamt på simracingmarknaden i ett antal år. Vissa kanske tycker att det inte är särskilt länge, men det är genomsnittet för segmentet, där de yngsta företagen har varit i branschen sedan 2021 ( Moza Racing till exempel).

Katalogen från detta holländska varumärke är ganska mager med dagens branschstandard. Men som man brukar säga, det är kvalitet och inte kvantitet som räknas. På menyn erbjuder Simlab 4 chassin, 1 Simlab-ratt och andra från Sparco och OMP, 1 pedalset, 1 handbroms som är föremål för detta test, en Button Box, instrumentpaneler samt andra tillbehör som monteringsfästen, hårdvara för bindningar och så vidare.

Som jag just sa är det ganska magert jämfört med en Fanatec eller en Simagic. Ändå är alla Simlabs produkter premiumprodukter av hög kvalitet, något som inte nödvändigtvis kan sägas om Fanatecs produkter, till exempel, där den tyska tillverkaren erbjuder ett billigt sortiment, CSL.

Men låt oss återgå till affärerna. Den handbroms vi ska titta på idag är XB1och efter testet vet du om det är rätt för dig eller inte.

Handbromsens huvudsakliga och tekniska egenskaper

  • Design och konstruktion i aluminium
  • Solid struktur
  • Load Cell tvåstegs motståndssystem med 150 kg kraft
  • PC-kompatibel via USB-anslutning
  • Innehåller 3 elastomerer för att ändra motståndsnivån
  • Justering av fjädermotstånd med hjälp av en ring
  • Valfritt lutande stöd för montering på chassi

 

Utformning

Som med praktiskt taget alla Simlab-produkter är XB1 en stilig sim-racing-enhet, både minimalistisk och ganska nykter. Det är sant att det finns en mycket karakteristisk elektrisk blå ring på fjädern och att LC-boetten är av guld. Bortsett från det är den nykter.

Ramen som LC sitter på är grå och handtaget är helt svart och texturerat på ovansidan för att ge extra grepp. XB1 passar perfekt till alla simracinguppsättningar, samtidigt som den är i linje med det holländska varumärkets stilistiska kod och dess andra produkter.

Simlab XB1 handbroms

Kundanpassad montering

Att montera XB1 är verkligen, verkligen enkelt. Den här handbromsen tar inte upp något utrymme alls eftersom den inte är bred, och du kan installera den bokstavligen på aluminiumprofilen, direkt på spåret.

Men annars har du två hål för fastsättning: ett på framsidan med en ganska bred öppning som möjliggör en liten justering av vinkeln (höger och vänster) och ett på baksidan som är lika stort som en skruv.

Allt du behöver är en insexnyckel för att montera XB1 på vilken cockpit som helst på marknaden. Och om du inte har någon cockpit erbjuder Simlab ett speciellt fäste för montering på stativ, eller till och med på chassit om du vill flytta handbromsen åt sidan. Naturligtvis säljs detta fäste separat från XB1, men det kostar inte mycket alls (€29). Det är dock inte det starkaste vid full användning, och du kommer att få mycket flex med det, särskilt om du väljer en hård handbromsinställning.

För övrigt levereras XB1 delvis isärmonterad: allt du behöver göra är att skruva fast handtaget och det är allt.

 

Tillverkning och ytbehandling

För XB1 har Simlab valt det traditionella: aluminium för hela handbromsstrukturen. Oavsett om det gäller handtaget, handbromsfästet eller LC är allt fantastiskt välgjort, i alla avseenden. Delarna är bearbetade till perfektion, och jag märkte inga brister, skarpa kanter, grader eller andra tillverkningsproblem. Det måste sägas att Simlab har en hel del erfarenhet inom detta område, och deras produkter är av utmärkt kvalitet.

Detsamma gäller för finishen, för XB1 är helt enkelt perfekt. Mellan komponenterna i den här enheten och färgen, som förmodligen är bakad på (jag är trots allt inte en expert på det här området och jag försökte inte repa den med flit), är allt fläckfritt.

Simlab XB1 bild 5 handbroms

Handbromsinställningar

Tyvärr finns det inte mycket du kan göra åt inställningarna. Bortsett från ringen som låter dig justera fjäderns hårdhet och Load Cell-elastomeren, och även programvaran, finns det inget annat du kan göra.

Handtaget är fast och det går inte att ändra vinkeln på det. Så om du inte trivs med standardpositionen finns det inget annat alternativ. Förutom att skaffa Simlab-fästet, förstås, och även ha en cockpit som gör att du kan ändra vinkeln på fästetför växeln/handbromsen. Dessutom är XB1-stödet svagt och alltför benäget att böjas.

Simlabs produkt kompenserar dock för det i mjukvaran med RaceDirector. Du kan ställa in dödzonen och handbromskurvan så att den mättas förr eller senare, beroende på vad du föredrar.

 

Känslor under lek

Även om Simlab har gjort sig ett namn genom att utveckla och marknadsföra profilchassin, måste det sägas att deras avdelning för tillbehör till simracing inte är dålig, vilket vi kan se med Xbox1.

På papperet klarar LC en kraft på 150 kg. Det finns 3 elastomerer i lådan som du enkelt kan byta ut för att hitta rätt motståndsnivå. Och när du väl har ställt in den på din sim-racinginstallation måste jag erkänna att den känns ganska bra för att vara en handbroms.

XB1:s LC ger tvåstegsinbromsning: fjädern tar hand om handbromsens initiala rörelse, och tänk på att den för bromsbeläggen närmare bromsskivorna. Du kommer att känna att bilen kränger något bakåt, men inte så mycket att det drastiskt förändrar köregenskaperna.

Sedan kommer det andra steget, den utbytbara elastomeren. Här är det redan blockerat när det gäller rörelse, men bromskänslan är ganska linjär. Du kommer att känna att bromsbeläggen applicerar en hel del kraft på bromsskivorna beroende på styrets vinkel, och bakhjulen kommer oundvikligen att låsa sig vid någon tidpunkt. Fördelen jämfört med konkurrenterna – och kom ihåg att XB1 inte är den första Load Cell-handbromsen på marknaden – är det faktum att du enkelt kan modulera bromsningen mitt i en kurva, som en hydraulisk handbroms.

XB1:s största brist ligger dock i bristen på justeringsmöjligheter på nacken. Du kan bara använda handbromsen i vertikalt läge, och det är allt. Och det begränsar dess användning i sim-racing, på grund av förarnas preferenser och inställningar.

 

Kompatibilitet

XB1 använder ett USB-gränssnitt och är därför endast kompatibel med Windows PC, precis som alla andra Simlab-produkter, och även produkter från premiummärken i segmentet (Simucube, Simagic, Asetek, etc.). Detta är förvisso begränsande för konsolracerförare, men samtidigt är det bara PC som kan erbjuda en hög kompatibilitetsnivå.

 

Simlab XB1 handbroms bild 2

Valuta för pengarna

XB1 säljs för närvarande för 197,35 euro. Enligt min mening ger den här handbromsen hyfsat valuta för pengarna, men inte mer. Den står sig ganska bra mot konkurrenterna, särskilt Simagic. Låt oss inte glömma att vi har att göra med en premiumprodukt, mycket välgjord och som ger en mycket bra känsla under ett lopp, särskilt med finessen i dess lastcell.

 

Min bedömning

Skulle jag rekommendera XB1? Ja, om du har råd eller om du letar efter en tvåstegshandbroms med Load Cell som är förvånansvärt modulär. Det är inte det bästa i sin klass, jag medger dig, men det är inte det värsta heller.

Det är sant att bristen på justering av spakvinkeln och omöjligheten att byta vred är till nackdel för den här handbromsen, som också är utmärkt när det gäller känslan. Men kompromisser har behövt göras för att hålla priset nere, och XB1 är fortfarande ett anständigt och genomförbart val för dem som inte letar efter en hydraulisk handbroms.

Simlab XB1 handbroms bild 1

Simlab XB1 handbroms

En utmärkt Load Cell-handbroms i 2025

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKET FÖR UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar