Välj en sida

Moza HBP Handbroms : Tester och åsikter : Tester och åsikter

Sim Racer

Pilote e-sport & Passionné de Sim Racing, j’ai décidé de partager ma passion sur ce site web.

Moza HBP Handbroms

Fördelar

 • Mycket bra byggkvalitet
 • Mycket justerbar periferi
 • Ett konkurrenskraftigt pris

Nackdelar

 • Endast kompatibel med PC
 • Inget alternativ för sidomontering

Vårt betyg: 9.3/10

Den offensiva Moza Racing är inte på väg att ta slut på simracingmarknaden, och ju mer tiden går, desto mer bekräftas detta. Efter de många baserna Direktdrivning har introducerats under de senaste åren, är det nu Mozas tur att introducera annan kringutrustning. Vi fick se rattar i aluminium, kolfiber och båda materialen, en Xbox-bas för instegsmodellen, instrumentpanel, pedaler, växelspak och handbroms.

Det är tydligt att Moza vill ta sig an simracing-segmentet. Den kinesiska tillverkaren av kringutrustning för sim-racing är ute efter att vinna marknadsandelar, främst från Fanatec och Simagic. Det måste sägas att dessa två varumärken är mycket populära i den virtuella racingvärlden, och om du lyckas konkurrera med dem kommer du garanterat att vinna stort.

Mozas katalog, som för övrigt är ganska omfattande, mager men omfattande, innehåller HBP som är en handbroms. Denna kringutrustning är ett måste för fans av rally och drifting, men är ofta bortglömd av vanliga sim-racingfans. Kan denna nya produkt konkurrera med handbromsar från andra märken? Det är vad vi kommer att få reda på.

 

Handbromsens huvudsakliga och tekniska egenskaper

 • Hela strukturen i aluminium från flygindustrin
 • Endast kompatibel med PC
 • Mycket justerbart handtag
 • Justerbart fjädermotstånd
 • Alternativ för bottenmontering
 • 16-bitars positionssensor

 

Utformning

Så fort du tar ut den här enheten ur kartongen slås du av dess design. Det är mörkt, vackert och har många vinklar. Den ser ut som en sportbil, eller till och med en Super Car från det italienska tjurmärket.

Moza har gjort vad andra har misslyckats med när det gäller utformningen av hans BPH: undvikit det fyrkantiga utseendet. Här är den kantig, ganska hög och, enligt min högst subjektiva åsikt, vacker. Handbromsen passar perfekt ihop med märkets stylingkod, särskilt R16- och R21-baserna, som har samma vinklade design.

GT DD PRO

Kundanpassad montering

Det första problemet med HBP är dess monteringsalternativ. Detta problem med begränsade fäst- och monteringsalternativ är inneboende i Moza Racing, och vi ser det på många andra kringutrustningar, särskilt dess HGP växelspak.

HBP-enheten kan endast anslutas till chassit underifrån med 6 kortplatser. Detta passar visserligen de flesta cockpitar som finns på marknaden, särskilt från välkända simracingmärken, men det begränsar användningen av handbromsen till endast ett platt läge. Detta innebär att om chassit inte har ett sidostativ för handbromsen, måste du välja mellan handbromsen och växelspaken på din rigg. Och för ett rallyfan är det ett svårt val.

Det är dock mycket enkelt att installera HBP, eftersom fästhålen passar perfekt med monteringshålen på de flesta chassin. Moza säljer också en möbelklämma med denna handbroms för ungefär 30 euro extra, vilket gör att du kan montera HBP på ett skrivbord, bord eller praktiskt taget vilken annan möbel som helst.

 

Tillverkning och ytbehandling

I likhet med hela Moza-serien använder HBP aluminium från flygindustrin som basmaterial. Den är inte bara snygg och ganska lätt, den är också mycket premium, vilket förstärker den övergripande kvaliteten på den här enheten.

Finishen är förstklassig i alla avseenden. Oavsett om det är höljet, fjädrarna (det finns 2 totalt), skruvarna, handtaget eller pommeln, allt är perfekt och mycket premium. Det är sant att det finns lite plast i paketet, och det finns bara på höljet för USB/RJ-anslutningarna och elektroniken, och Moza har integrerat det ganska genialt i HBP:s huvudkabinett och målat det i samma färg naturligtvis. Resultat: det går obemärkt förbi så länge du inte rör det.

 

Hantering av handbromsen

Handbromsen känns riktigt bra i handen, mycket tack vare den höga graden av justerbarhet. Handtaget kan placeras mer eller mindre som du vill, förutom lutningen på dess övre del.

Det finns totalt 2 fjädrar i lådan, samt 2 elastomerer, för att göra motståndet mer justerbart. Vi kommer att titta närmare på denna punkt i nästa avsnitt. För att återgå till greppet är det bara problemet med fästet, som kan avskräcka vissa förare, särskilt de med ett ganska smalt chassi. Men det är lätt att korrigera genom att justera vinkeln på pinnen, så det finns ingen anledning att oroa sig för det.

GT DD PRO

Känslor under lek

När Moza HBP-handbromsen är monterad på en setup är den en perfekt liten kringutrustning för simracing. Känslan i spelet är mycket bra för de flesta tillämpningar, särskilt rally och drifting. Den magnetiska 16-bitars pickupen ger verkligen utmärkt uppspelning av dina inmatningar, men handbromsen tenderar att vara linjär snarare än progressiv, som vi är vana vid från konkurrenterna.

Så fort du drar i handtaget har du ett Load Cell-liknande system (fjäder och gummi), utöver sensorn för att läsa av data. Du har 2 gummin i slutet av slaglängden: en bak och en fram när du släpper bromsen mitt i en kurva så att den inte äter sig in i den främre plattan.

Boxen innehåller 2 fjädrar som byts ut på nolltid. Dessutom erbjuder HBP ett stort utbud av justeringsalternativ, vilket bör tillfredsställa de flesta förare, utom de som har en specifik bakre eller sidomontering. Faktum är att BPH endast har ett fästsystem i botten, vilket begränsar dess användning. Men ett stort antal förare kommer fortfarande att tycka att denna handbroms är användbar och mycket trevlig att använda, vilket jag måste erkänna var fallet för mig.

 

Kompatibilitet

Som vanligt hos Moza är HBP endast kompatibel med PC, oavsett om du har en Moza-bas eller inte. Om du t.ex. har en R9 kan du använda RJ12-kontakten på handbromsen. Om du har en Fanatec, Thrustmaster eller något annat märke, kommer HBP att anslutas till datorn via en USB-kabel.

När det gäller simracing-titlar är praktiskt taget alla som finns tillgängliga på datorn kompatibla med Mozas handbroms, så det finns inga problem där.

GT DD PRO

Valuta för pengarna

HBP säljs för 119 euro från Mozas auktoriserade distributör i Frankrike, och jag tycker att denna sim-racing-enhet ger ganska bra valuta för pengarna. Visserligen ligger den lite efter konkurrenterna när det gäller progressiv känsla, monteringsalternativ och kompatibilitet med olika plattformar, men samtidigt säljs HBP till ett lägre pris. Dessutom är byggkvaliteten i toppklass, vilket fortfarande bör tippa vågskålen i rätt riktning.

 

Min bedömning

I ärlighetens namn tycker jag att HBP är en bra produkt från Moza Racing, mycket bra kvalitet, pålitlig och välbyggd, samt att den har bra sim-racingprestanda. Om du letar efter en billig handbroms som är perfekt för PC-titlar är HBP något för dig.

Produkten lämnar dock en eftersmak av förhastad utveckling och marknadsföring. Visserligen är kvaliteten där, 16-bitars sensorn är lite överdriven enligt min mening, och produktanpassningen är bara utmärkt. Och samtidigt har vi inga monteringsalternativ bak eller på sidan, och jag talar inte om den ganska linjära känslan av handbromsen. Det förefaller mig som om HBP lanserades i rättan tid, för att visa konkurrenterna att Moza hade en handbroms i sitt sortiment. Visst, det är bra, men tillverkaren kan helt klart göra bättre, åtminstone från vad jag har sett av deras andra produkter.

gt dd pro

Moza HBP Handbroms

En mycket bra handbroms överlag

Notez cet article

Vous risquez également d’aimer…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

FANATEC-PAKET FÖR UNDER 400 EURO
This is default text for notification bar